Elkezdődött a szüret, szedik a csemegeszőlőket szerte az országban. A Tokaj Kereskedőház is meghirdette a felvásárlást. Barátaimmal együtt stresszelünk már minden borvidéken, mert idén rekordsebességgel érik be a gyümölcs, korai, és úgy tűnik gyors lesz a szüret, jó az év. Ilyenkor tényleg oda kell figyelni.

A nyár végi melegben rohamtempóra kapcsolt az érés, napról napra kóstolva, figyelve a szőlőt, megdöbbentő a változás. Csodálkozom is, mert elméletileg a melegrekordok idején a növény elsősorban védekezik az égés ellen, bezárja gázcserenyílásait, nem párologtat, felpödri a levelet, nem fotoszintetizál. Úgy tűnik azonban hozzászoktak a jó időhöz, és vidáman érlelik a gyümölcsöt.

A megfelelő ,azaz tökéletes szüreti időpont talán az egyik legnagyobb kihívás a szakmánkban. Az érés során emelkedik a gyümölcscukor-tartalom, ezzel párhuzamosan pedig csökken a savtartalom a bogyókban. Előfordul, hogy jó időjárási körülmények között a teljes érés és a túlérés között csak napok, talán órák vannak. A jó egyensúlyú, igazán minőségi borok készítésének pedig alapfeltétele a tökéletesen érett alapanyag. A vegyes klónokkal rendelkező, és földrajzilag is széttagolt ültetvények, amelyek annyira jellemzőek Magyarországon meglehetősen nehézzé teszik a próbaszüretet vagy a méréseket. Többségünk ezért inkább a megérzéseire, tapasztalatra hallgat. Mivel ez egy igazán szép évjárat, amilyenből nem tudjuk hány adatik még az embernek, kérem szurkoljunk a magyar borászoknak!

Demeter Endre