Már második hete nem szüretelünk, mert az édesborok alapanyagát Tokajban a tőként töppesztjük, igen nagy kockázatot vállalva a várakozással. Azért nem pipálunk a tornácon, feladat akad így is bőven.

A természetes édesborok azért drágák, mert a lékinyerés korlátozott és a kockázat hatalmas. Az aszúsodásért felelős botritisz harmadára-ötödére csökkenti a bogyó nedvességtartalmát, így a belőle készíthető bor mennyisége is ilyen mértékben esik. Az ősz folyamán, ahogy fogy az erdőn-mezőn a táplálék, hozzánk jár enni a vadban gazdag vidékünk minden jószága, így gyakran fordul elő a 100 százalékos vadkár a vadonhoz közeli területeken.

Általános vélekedés szerint falun az emberek semmittevéssel töltik a hideg hónapokat, téli álmot alszanak vagy a tornácon pipáznak. Nos az erjedő borok figyelemmel kísérése, a kézi csomagolás és szállítás, a kőhordás, takarítás, pakolás elég sok időt emészt fel, nem unatkozunk.

Ráadásul szüreti időben vagyunk a legérdekesebbek a turisták számára, így folyamatos a vendégjárás. Mivel dolgozni is kell, gyakran lehetnek szemtanúi, sőt részesei a látogatók a különböző borkészítési folyamatoknak. Ami szerencsére nem gond, hiszen nincsenek titkok.

Demeter Endre