Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Szabadon főzhetünk pálinkát

Jó hírről, nagy újdonságról számolhatunk be, végre. Felnőtt és szabad emberként kezelnek minket, legálisan főzhetünk pálinkát saját fogyasztásra. A hungarikum ezzel közkincs lett, mindannyiunké. Ráadásul a minősége is javulhat, és egy sor további pszichés előnye van annak, ha valamennyi közünk van a folyamathoz, és tudjuk, miből készül az adott ital. A szeszlobbi persze lázad.



Az új kormány gazdasági programjából a többség minden bizonnyal egyetlen pontra emlékszik. Ez a saját fogyasztásra szánt pálinkafőzés liberalizálása. Gesztus ez, amely arra enged következtetni, hogy végre felnőtt embernek kezel minket az állam, és a bújtatott sarcok és értelmetlen adminisztráció sötét alagútjának végén mégis van fény. Üdvözlet tehát az új szabályozásnak, remélem, hogy további intézkedések követik majd a mostanit, nevesül a bor végre kikerül a jövedéki termékek köréből, és eltörlik a magyar gasztronómiai kultúrát fojtogató zéró toleranciát is.

Komoly lobbitevékenység eredménye az, hogy Magyarországon egészen eddig el volt lehetetlenítve az egyik hungarikum, a pálinka otthoni készítése. Egy közismert parókás úr valószínűleg ezért ült be a Magyar Országgyűlésbe a rendszerváltáskor. Sikerült is elérnie, hogy negyven millió forint vámhatósági kaucióval, szörnyen magas adóval, és kemény adminisztrációs terhekkel fenyegessék azokat, akik lepárlással szeretnének foglalkozni. Hosszú időre el is vették az emberek kedvét a dologtól. Maradt továbbra is a házi főzés, mint gyermekkoromban, a szocializmusban, a jövedéki bűncselekmény pallosát lengetve mindazok fölött, akik vették a bátorságot apáik hagyományainak fenntartásához. Az államokra persze világszerte jellemző, hogy megtartották a szesz és a dohány extra adóztatásának előjogát, amit a törvény teljes szigorával biztosítottak be. A népnyúzás kronológiája azonban jóval hosszabb dolgozat tárgya lenne.

Forrás: de

A történet persze virtuális, hiszen aki főzni akart az eddig is megtette, adó az államkasszába nem folyt be ebből. A saját célra történő bérfőzetés létezett, csináltuk mi is, és fel is voltunk háborodva rendesen, amikor a végösszegben láttuk, hogy milyen sokat fizetünk azért az államnak, hogy legálisan készítsük el a saját alapanyagunkból, magunk és barátaink által gondosan készített cefréből, valóban ingyenes alapon és becsületesen elfogyasztott pár liter pálinkánkat.

A főzdék izgulnak. Azt mondják, hogy most boldog-boldogtalan próbálkozhat, és a sok milliós befektetésük nem térül meg. Szerintem tévednek, mert eddig az 1200 forint literenkénti főzési díjból kb. 300 maradt náluk, 400-at viszont örömmel fizetek majd a zsebükbe, hiszen az az eddigi költségem harmada lesz. Arról nem is beszélve, hogy a gyümölcs lelkét csak hatalmas tapasztalattal lehet kivonni, szerintem nem sokan fogunk vesződni egy új szakma kitanulásával. Ilyen kicsiben nincs értelme, továbbra is a szakemberre bízzuk majd a dolgot.

Forrás: de

A szeszlobbi lázad persze a leginkább, hiszen ez az intézkedés az ő piacukat sújtja leginkább. A legalja, a lélek- és egészségromboló féldecis kiszerelésű üvegcsék eltűnni nem fognak, de nagyon sok olyan városi barátom van, aki foglalkozik azzal, hogy rendes szittyót igyon. Szerintem fel fogják kutatni a vidéki rokonaikat, barátaikat, és valami összevásárolt, helyben erjesztett cefréből össze fognak hozni a főzdék segítségével egy olyan pálinkát, ami tiszta, korrekt, és a sajátjuknak nevezhető. Ezzel erősödhet a belföldi turizmus, a város és vidék újraegyesítése, a hagyományok őrzése, és még rengeteg olyan szép és nemes folyamat, amelyek előre vihetik a közösséget.

A magyar pálinka minősége szempontjából is üdvözlendő az új szabály. Hektoliter-fokban szabja meg ugyanis a jogalkotó a mennyiséget, ami azt jelenti, hogy 100 liter 43 százalék alkohollal rendelkező pálinkát főzhet/főzethet egy ember. A készítési költség csökkenni fog literre vetítve, az összes mennyiség viszont adott. Így már nincs sok értelme erősebbre, "kerítésszaggatóra" párolni, jobb ha szívesen isszuk meg a pálinkánkat. A kvótát pedig minél jobb minőségű cefrék készítésével érdemes kihasználni, ráadásul a gyümölcs olcsó manapság.

Demeter Endre 

0 Tovább

Negyedével kevesebbet szüretelünk

Nehéz dolguk van idén a szőlőtermelőknek. A szüret sokfelé már elkezdődött, de a rengeteg csapadék miatt nehéz érett és egészséges alapanyagot szedni. A hétvégére jósolt esőt már nem biztos, hogy kibírja a termés. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) szerint a tavalyinál negyedével kevesebb, mintegy 3 millió hektoliter újbor várható idén.



Országszerte beszélgetek szőlészekkel, és mindenki azt modja, hogy a határon vagyunk. Egyetlen kiadós eső elég ahhoz, hogy a termés fele használhatatlanná váljon, és már nem is tehetünk semmit, csak várunk és reménykedünk. Találkoztam olyan szőlésszel, aki nyár közepe óta nyugtatókkal él.

Sokfelé elkezdték már a szüretet, a korai fajtákkal, a muskotályos szőlőkkel, vagy a könnyebb vörösborok alapanyagaival. Nincs is mire várniuk, aki tud, szedjen. Az északibb borvidékeken, illetve a késői érésű, nemes borszőlőfajták esetén azonban egyszerűen lehetetlen a szüret, mert az érettség több héttel marad el az átlagostól. Régi szabály márpedig, hogy éretlen szőlőből csak zöld és húzós savú, gyenge, rövid borok lesznek.

Forrás: de

A rossz évjárat a drága - mondta egyszer az ifjabbik Szepsy István. A sok csapadék kedvez a betegségeknek és a gyomok növekedésének. A magasabb költség mellett pedig legjobb esetben is csak átlagos borokat lehet készíteni, alacsonyabb fogyasztói áron.

A HNT szeptemberi termésbecslésében kifejti, hogy a mustfok két fokkal marad el a tavalyitól. A szaktárca erre engedélyt kért Brüsszeltől, hogy a szokásostól eltérően engedélyezzék a mustfok ilyen mértékű emelését. Véleményem szerint azonban nem ez a szaktárca feladata. A must cukrozása és a bor sűrítményezése egyszerűen nem egyeztethető össze a Magyarország adottságainak megfelelő magas minőségű borkészítéssel. A szaktárca feladata az lenne, hogy a hozzá tartozó Agrármarketing Centrum segítségével végre megfelelő országos bormarketinget fejtsünk ki, és akkor talán rendes áron lehetne eladni azokat a hatalmas készleteket, amelyek a pincék mélyén vannak. 

Demeter Endre

0 Tovább

Most éppen nem esik

Szóltam a többieknek a fiatal borászok egyesületében, a Juniborban, hogy van ilyen blog. Megkértem őket, hogy írjanak, ha van valami fontos. Konyári Dani barátom meg is tette, pedig ritkán levelez elektronikusan. Idézem: "legújabb hírem: most éppen nem esik... :)". Nálunk Mádon amúgy minden nap, de most éppen nem. Ha továbbra is minden nap esik, akkor nagy baj lesz a szürettel. Pontosabban semmi sem lesz. Erről jut eszembe, hogy a Borbandi ismertsége erősen emelkedik. A tüzépes ugyanis felolvasta a hegyközségi választásról írt dolgozatom kinyomtatott verzióját a falu egyik meghatározó kocsmájában, a Gerendásban.



Még egészséges a szőlő, fel is készültünk a szüretre, átrendeztük a feldolgozót, elmostunk minden hordót, tartályt, csövet, és várunk a napsütésre, az érésre. Tenni már nem sokat tudunk az ügyért, úgyhogy próbálunk nem is idegeskedni az esőn, de azért tudjuk, hogy nagy a tét. Az évi szokásos csapadékmennyiség háromszorosa, 1500 milliméter esett eddig, ami alaposan megnehezítette a munkát. A növényvédelemre, azaz permetezésre jóval többet kellett költeni a szokásosnál, és egész évben aggódtunk, hogy mikor tudunk egyáltalán rámenni az ázott talajra. Egyszer már helikopteres permetezést is rendeltünk, ám a gép hengerfejes lett, viszont szerencsére felszáradt a föld.

Forrás: de

Az eső egyébként is drága dolog, mert a borfesztiválok és bemutatók is gyengén sikerülnek, otthon maradnak a drága vendégek, akiknek meg kellene inni a készleteket. Az Etyek Pincefesztivált elmosta az eső, a Várban is nagyon panaszkodott mindenki. Pénteken egy budapesti szórakozóhelyen voltam kóstoltatni fiatal borászokkal, de a koncertet az eső miatt más helyiségbe tették, mi pedig a vendégsereg távol maradása miatt jobb híján egymást szórakoztattuk. A baj csak az volt, hogy a helypénzt az odavitt, majd a végén megmaradt palackok közti különbségből számolták ki a szervezők, úgyhogy nem volt az évszázad üzlete. Viszont legalább jól szórakoztunk.

Demeter Endre

0 Tovább

Megjelent a Borkalauz

Megjelent a magyar borok legfontosabb éves összefoglalója, a Rohály-Mészáros házaspár és a Borkollégium által szerkesztett Borkalauz. A seregszemle idén megújult formában jött létre, nem tartalmaz ugyanis minden beküldött mitát, hanem csak a válogatott tételek szerepelnek benne. Jó hír, hogy ez alkalommal korábban, már az őszi borfesztiválok idején forgathatjuk a kiadványt.



Rohályéknak múlhatatlan érdemei vannak a magyar bornyelv megalapításában úgy, hogy még sosem mondtak rosszat borról. A lőre náluk érdekes vagy egyedi, az ecetet pedig nem kiemelkedő tételként írják le. Most úgy tűnik azonban, hogy megunták ezt, és úgy döntöttek, hogy nem szerepeltetnek minden beküldött bort a kiadványba, hanem az eddigi gyakorlattól eltérően válogatnak. Teszik ezt arra hivatkozva, hogy igen megszaporodtak a jó minőségű borok hazánkban, és a könyv terjeldelme korlátos. Ez igaz is, de más részről a házaspártól megszokott szokásos bölcs és udvarias megfogalmazásként is felfogható.

Az eredmény egy olyan kiadvány, ami az eddigi igényességgel, továbbra is komoly formátummal, de nyilván a sallangtól mentesülve koncentráltabban tud beszámolni a minőségorientált magyar borászat aktuális helyzetéről, állapotáról.

A tizenhatodik évfolyam továbbra is a teljes objektivitást és a nagy fokú szakértelmet tükrözi. A túrák és fesztiválok során igen hasznos pince- és borleírások mellett tartalmaz fogalomtárat, évjáratértékelést és összefoglalót a történésekről, ami abban segít, hogy boros körökben ne csak nézzünk, mint hal a szatyorban.

Forrás: de

0 Tovább

Nem szerettük a fesztiválokat

A borászok elégedetlenek voltak a borfesztivál látogatottságával. A rossz idő otthon tartotta az embereket, a helypénzt azonban így is le kellett szurkolni. A természeti kockázat a borászokat tehát nem csak a szőlőben, de a fesztiválokon is érinti.



A borfesztivál vidám dolog, szüret táján, ősz elején szinte kötelező programmá vált az utóbbi években. Ez jól is van így. A borászoknak azonban ez nem annyira jó üzlet, mint azt sokan gondolják, a látszat ebben az esetben is csal. Pozitív szaldóval talán kétszer zártam, csakis meghívásos rendezvényen, ahol nem kell fizetni a részvételért. A kiállítókra rótt helypénz ugyanis szinte kitermelhetetlen, főleg ha még esik is.

A Budai Vár a legfontosabb fesztivál színhelye, szinte intézménnyé vált. Sokan azonban több éve nem járnak fel, mert zavarja őket a tömeg és az éhség. Európában nem szokás a borsos beugró után pár lépéssel újból levenni az embert, mint a kabátot. Azt is észrevették már, hogy itt önkormányzati és állami támogatás is van, és az eseményt nagy cégek szponzorálják.

Gondolom nem sok fesztiválra hívnak meg mostanában, de az sem baj. Nem szándékozom ugyanis részt venni az emberek megkopasztásában. Át kell alakítani a rendszert, mert ez a világ minden táján sokkal korrektebbül működik.

 

0 Tovább

borbandi

blogavatar

Borról mindent, a tudásszomj csillapítására. A termelő és a fogyasztó szempontjából egyaránt.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek