Nehéz dolguk van idén a szőlőtermelőknek. A szüret sokfelé már elkezdődött, de a rengeteg csapadék miatt nehéz érett és egészséges alapanyagot szedni. A hétvégére jósolt esőt már nem biztos, hogy kibírja a termés. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) szerint a tavalyinál negyedével kevesebb, mintegy 3 millió hektoliter újbor várható idén.



Országszerte beszélgetek szőlészekkel, és mindenki azt modja, hogy a határon vagyunk. Egyetlen kiadós eső elég ahhoz, hogy a termés fele használhatatlanná váljon, és már nem is tehetünk semmit, csak várunk és reménykedünk. Találkoztam olyan szőlésszel, aki nyár közepe óta nyugtatókkal él.

Sokfelé elkezdték már a szüretet, a korai fajtákkal, a muskotályos szőlőkkel, vagy a könnyebb vörösborok alapanyagaival. Nincs is mire várniuk, aki tud, szedjen. Az északibb borvidékeken, illetve a késői érésű, nemes borszőlőfajták esetén azonban egyszerűen lehetetlen a szüret, mert az érettség több héttel marad el az átlagostól. Régi szabály márpedig, hogy éretlen szőlőből csak zöld és húzós savú, gyenge, rövid borok lesznek.

Forrás: de

A rossz évjárat a drága - mondta egyszer az ifjabbik Szepsy István. A sok csapadék kedvez a betegségeknek és a gyomok növekedésének. A magasabb költség mellett pedig legjobb esetben is csak átlagos borokat lehet készíteni, alacsonyabb fogyasztói áron.

A HNT szeptemberi termésbecslésében kifejti, hogy a mustfok két fokkal marad el a tavalyitól. A szaktárca erre engedélyt kért Brüsszeltől, hogy a szokásostól eltérően engedélyezzék a mustfok ilyen mértékű emelését. Véleményem szerint azonban nem ez a szaktárca feladata. A must cukrozása és a bor sűrítményezése egyszerűen nem egyeztethető össze a Magyarország adottságainak megfelelő magas minőségű borkészítéssel. A szaktárca feladata az lenne, hogy a hozzá tartozó Agrármarketing Centrum segítségével végre megfelelő országos bormarketinget fejtsünk ki, és akkor talán rendes áron lehetne eladni azokat a hatalmas készleteket, amelyek a pincék mélyén vannak. 

Demeter Endre