Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A Doyen

Mindenkinek megvan a maga preferált borstílusa, s ezzel szoros összefüggésben megvannak a maga személyes kedvencei a borászok között. Akkor is így van ez, ha a kedvencek mellett minden más irányzatot respektálunk és fogyasztunk is rendszeresen. E sorok írója örömmel és rendszeresen kóstolgatja a mustsűrítménnyel édesített technológiai félédes borokon kívül a Pannon táj valamennyi nemes nedűjét, de legközelebb hozzá a minerális, érett "nagy" fehérborok állnak. S persze azok a borászok, akik ezen a vonalon maradandót alkottak: a somlói, badacsonyi, tokaji nagyok (ők igen sokan vannak, nem sorolnám fel név szerint), Egerből Kaló Imre, Lőrincz György és Demeter Csaba, Zalából Bussay László, az etyeki borvidékről Szentesi József. Akit viszont kiemelnék az a magyar fehérborkészítés doyenje, Dr. Tóth Sándor. Úgy vélem, ha van magyar borászat, melyet legkevésbé kezel értékén, valós teljesítményén a kereskedelem, a borsajtó, a borivó közönség és a gasztronómia, akkor a Tóth Sándor által vezetett Scheller birtok az.


0 Tovább

250 vödör

Most fejeztem be a mai szüret után az utolsó vödrök és ládák mosását. Mindenem átázott, reggel óta sokadszor, de tisztaság van. A ládamosás az a munka, amikor az embernek van ideje gondolkodni, és nekem ilyenkor gyakran jár a fejemben a vízdíj. Most bekapcsoltam a gépet, és egy érdekes levelet találtam, amely a National Geographic felmérésére alapoz, és arról számol be, hogy mi magyarok fizetünk legtöbbet a vízért.Az egyetemen tanultuk, hogy egy liter bor előállításához több liter vízre van szükség. Egy barátom egyszer azt kérdezte, amikor borászkodni kezdtem, hogy van-e víziszonyom. Azt válaszoltam, hogy nincs. Mire ő: akkor majd lesz. Egy másik szerint mindannyian annyit takarítunk, amennyi pénzünk van.

Forrás: Bakos Zoltán

A korszerű borászkodás valóban vízigényes. Folyamatosan takarítunk, mosunk, naponta legalább háromszor. Minden eszközt használat előtt és után. Rendszerint négyszer: lúgos, savas, kénes, majd tiszta vízzel. Ha valamit elfelejtek, szerencsére már a srácok szólnak rám, igaz, hogy francia pincészeteknél szocializálódtak, mosogatni már nem kellett tanulnunk. Tegnap 14 hordót mostam el, darabját háromszor. Mindez rengeteg vizet igényel. A fogyasztóimat és a munkatársaimat viszont sokra tartom, és nem szeretném az értékes, nehéz munkával megtermelt alapanyagunkat kockára tenni egy koszos cső vagy hordó miatt.

Forrás: de

Az alábbi adatok azonban elgondolkodtatók. A Föld egyik legnagyobb vízkincsén ülünk, és egy világörökségi borvidék kultúráját tartjuk fenn. Ezzel foglalkozunk. Vannak azonban versenytársaink is, akik nem csak állami exporttámogatást, de olcsó vizet is kapnak. Innen szép nyerni.

Forrás: Bakos Zoltán

Néhány adat a NatGeo-ból:
USA legmagasabb vízdíj: San Diego 1,65 USD
Ausztrália legmagasabb vízdíj: Sydney 1,61 USD
Japán: Kumamoto 1,04 USD
Ázsia: Szingapúr 0,61 USD
Afrika: Windhoek 0,42 USD
Európa: Budapest 2,89 USD
Róma: 0,50 USD
Amszterdam: 0,93 USD
Írország: 0,00 USD
Spanyolország: 0,62 USD
Finnország: 1,22 USD
UK: 1,46 USD

Demeter Endre

0 Tovább

Zárjegyet kapna a bor

Elfogtunk egy levelet. Arnold Mihály, a Vám- és Pénzügyőrség (VPOP) nyugalmazott főparancsnoka, jelenleg tanácsadója által készített feljegyzésben a zárjegy újbóli bevezetését javasolja. A sztárborászok mumusként jelennek meg, mert számla nélkül is forgalmaznak, bár leírja, hogy termelésük eltörpül az alföldi nagy borászatok mellett, és nincs is más választásuk a piaci viszonyok miatt. Eldicsekszik azzal, hogy tisztában vannak az olasz feketeimport és a borhamisítás módszereivel és rendszerével, így nem értem, miért nem számolják fel azt. A szervezet, amelynek adatai és tapasztalatai alapján ez az anyag készült minden bizonnyal tévúton jár, mivel a kormány által deklarált egyszerűsített adminisztrációval szemben további papírmunkát kíván a termelőkre róni.Téves ez a szemlélet. A szabályozást már nem lehet tovább szigorítani, az adminisztráció már így is betarthatatlan, ezt a helyzetet tovább rontani véleményem szerint hibás gondolat. A kádár-rendszer arra épült, hogy a lehetetlen szabályok miatt mindenki kiskapuk keresésével volt kénytelen tölteni az idejét, közben vajas lett a feje, és aki kinyitotta a száját, azaz napra ment, azt rögtön el is lehetett kaszálni. A rendszerváltás óta ez a helyzet mit sem változott, egy adóbevalláshoz könyvelő, a bor négy szinten történő nyilvántartásához pedig jövedéki ügyintéző, hegyközségi szakértő, könyvelő és vámos konzíliumát kell összehívni. Végül mégsem lesz jó, ergo mindenkit meg lehet büntetni.

Forrás: de

Az adóbevallás állítólag rá fog férni egy söralátétre, a bor kereskedelmét azonban még zárjeggyel is komplikálnák. Jelenleg is használunk borkísérő okmányt, szállítólevelet, számlát. Naponta fél-egy órát töltök csak az úti okmányok kitöltésével. Emellett ott a pincekönyv, a származási bizonyítvány, a forgalomba hozatali engedély, a könyvelés. Szinte minden borászatnak van jövedéki ügyintézője, annyi a feladat, hogy nem tudunk többen egy szakértőt foglalkoztatni. A nagyobbaknál sokszor egy egész irodányi adminisztrátort látok, mégis rendszeresen megbüntetik őket. Az ő fizetésüket pedig földművesekre kellene költeni, hogy jobb legyen a szőlő minősége, a papírmunka helyett pedig a boraimmal kellene foglalkoznom, mert azok boldogabbá teszik az embereket, és Magyarország hírét öregbítik. Számoljunk le végre azzal a gyakorlattal, hogy betarthatatlan szabályokkal terheljük a szőlőtermelőket, mert külföldi versenytársaikkal szemben így hátrányban vannak, és tönkre fognak menni.

Most akkor leírom én, ha más még nem szólt volna. A borászok azt szeretnék, ha a bor kikerülne a jövedéki körből. Az adórendszerben pontosan nyomon lehet követni az áfa megfizetését, pont úgy, mint a táskarádió esetén. Ehhez nem kell jövedéki terméknek lennie. A kulcsa nulla, azaz a vámosnak is csak felesleges munkát ad, bevétel nélkül, számukra is csak nyűg ez. A hamisítókat el kell kapni, de ez nem jövedéki kérdés, az én értékrendem szerint nem is papírfüggő. Itt jegyzem meg, hogy változik a világ, bort már nem pancsol senki cukorcefréből, az olasz bor olcsóbb. A becsületes földművelő emberekre azonban nem lehet négyszeres felesleges, értelmetlen és kibogozhatatlan papírmunkát róni, mert létbizonytalanságba taszítjuk, és elvonjuk őt a termeléstől, amiből az adóbevétel származik. Őszintén remélem, hogy a kutyaugatás végre elhallatszik az égig, és az új, összevont adóhatóság haladó gondolkodással működőképes rendszert tud majd létrehozni.

Demeter Endre

 

Iktatószám: 5228476806       Tárgy: Borászat ellenőrzése

F E L J E G Y Z É S

Dr. Vida Ildikó Kormánybiztos Asszony részére

Tisztelt Elnök Asszony !

A hozzám érkezett információk, valamint szakmai konzultációk alapján a jövedéki bevételek mellett fontos vizsgálni az ÁFA elkerülések lehetőségeit annak érdekében, hogy a költség-vetés forrásoldalát minél nagyobb biztonsággal tudjuk biztosítani.

Helyzetértékelés

Az utóbbi 3-4 évben olyan mértékű volt az elkeseredés a szőlőtermelők körében, hogy az évente meghirdetett támogatott szőlőkivágási kvótát 2-3 szoros túljelentkezés jellemzi. Egyre többen hagyják abba a termelést. Jelenleg mintegy 60 000 ha-on termelnek szőlőt, néhány éve még ez 93 000 ha volt, de adottságaink alapján 220 000 ha első osztályú szőlő termőhelyet tartunk nyilván. A lecsökkent termőfelületről az utóbbi években mintegy 3,2 millió hektoliter (hl) bolt állítottunk elő, ez éppen csak fedezni tudja a magyar borfogyasztási igényt.  A problémák nem a sztárborászatok forgalmát zavarja, hanem a döntő mértékben asztali, vagy tájbort előállítok körét, akik a nemtelen küzdelemben egyre alacsonyabb áron szeretnének szőlőt vásárolni - ez viszont tönkreteszi a szőlőtermelőt.

A probléma igazi oka a jelentős számla nélküli forgalmazás

A számla nélküli borok egy része valódi bor, másik része hamisítvány. A 2009-es hegyközségi adatok szerint a származási bizonylatok alapján összesen 3,2 millió hl bor került a pincékbe (ez reális adat). Ennek ellenére csak 1,7 millió hl bor mennyiség után tudta csak a hatóság kivetni a bor forgalomba hozatali járulékát, azaz csak ennyi bor került számla alapján forgalomba. Ez azt jelenti, hogy a bor 47 %-a számla nélkül jut el a fogyasztóhoz! A kereskedők döntő része azt mondja a beszállítónak, ha nem tud az átadott mennyiségből legalább 40 %-ot számla nélkül adni, akkor a továbbiakban nincs üzlet, mert más beszállítók tudnak ilyen kérést teljesíteni. Gyakorlatilag ezek után nincs olyan beszállító, aki akár kényszerből, de ne szállítana számla nélkül.
Hogyan lesz számla nélküli bor?

1. Cukorcefréből erjesztett hamis bor (hát ezt sajnos régóta ismerjük). Sajnálatos módon ennek a terméknek az előállítását nem csak a klasszikus ismeretlen borhamisítók végzik, hanem esetleges előállításához információk szerint hozzájárul az is, hogy egyes borászatok tulajdonosai egyszerre rendelkeznek szőlőbor készítési engedéllyel és gyümölcsbor készítési engedéllyel. A gyümölcsbor készítéshez a jogszabályok alapján minden olyan segédanyag felhasználható, amely a szőlőbor előállításnál tilos (cukor, íz- és színanyagok, extrakt javító adalékok, savak, stb.) hiszen ezek a segédanyagok biztosítják a hamisítás alapanyagát. Az engedélyezett technológiával előállított gyümölcsbor döntő mértékét exportálják. (Jó lenne egy kimutatást kérni, hogy az engedéllyel előállított gyümölcsborok hány százaléka kerül exportra!) Magyar piacon gyakorlatilag gyümölcsbort nem lehet látni, erre egyáltalán nincs is fogyasztói kereslet. A vélelmezett probléma az, hogy valójában álexport történik a gyümölcsbor esetében (lásd 3-as pont.) A hatóság úgy érzékeli az export adatok alapján, hogy a bor elhagyta az országot, valójában azonban nem, hanem a szőlőbor hamisításhoz használják fel a gyümölcsbor alapanyagokat, vagy magát a gyümölcsbort.

2. Olasz tartálykocsis import bor. Egy szállítókamion egy szállítólevéllel kétszer (manapság már háromszor) fordul. Így nettó áron, számla nélkül Olaszországban nagyobb termelői támogatás útján előállított bort tud forgalomba hozni, rendszerint magyar borként. (Az utóbbi időben a fogyasztók elkezdték keresni a magyar bort, így sokszor valódi számlás import bor is magyarként hoznak forgalomba - persze ez is tilos.) 2008-as adat, hogy az olasz hatóságoknál mintegy 460 ezer hl export bort mutatnak ki Magyarország irányába, a magyar hatóság viszont csak mintegy 260 ezer hl-t lát Olaszországból beérkezettnek! A hiány 200 ezer hl!

3. Alexport következtében is rendelkezésre áll a nettó árú, számla nélküli bor. Az történik, hogy a borászat papíron exportál egy EU-s országba, a szabályok szerint minden magyar adótól mentesen, - azaz nettó áron. Fő cél ország napjainkban Szlovákia és Románia. Jobb esetben a kamion elhagyja az országot, majd visszajön a teljes tartalommal, de manapság már csak a papírok mozognak, az áru marad idehaza az országon belül. Elvileg ez a bor már nincs is Magyarországon, így nettó áron, számla nélkül forgalomba hozható.

4. Szoftver trükk. Ez nem csak a borászatban, hanem az összes jövedéki termékesnél használható. Tudni kell, hogy ma minden vállalkozás alkalmazhat olyan magáncégek által írt jövedéki szoftvert a könyveléshez-forgalmazáshoz, amelyet a VPOP illetékes osztálya ellenőrzött és engedélyezett használatra. Ha a vállalkozás az napi áruforgalmazásánál nem volt telepi, vagy szállítmányozási útvonalon ellenőrzés, akkor estére a szoftvert író cég segítségével visszaállítják a reggeli forgalom szintjére az adatbázisokat, vagy épp olyan szintre, ami a vállalkozásnak az igénye (mivel a szoftver forráskódja a szoftveríró cégnek rendelkezésre áll, azt csinál az adatbázissal, amit akar.) Így a napi forgalom egy jelentős részét számla nélkül forgalmazza, persze ehhez kell a vevő partner beleegyezése is, de hát ez nem szokott akadály lenni, ő is nyer az üzleten.  

Megoldási javaslatok:

1. Az olasz import esetében csak szándék kérdése a folyamat leállítása, számtalan ponton be lehetne avatkozni (olasz hatóságokkal szoros kapcsolatfelvétel, szállítójárművek ellenőrzése, - ezt az elmúlt hetekben megkezdte a másodlagos élelmiszer vizsgálat kiterjesztésével az MGSZH, de ők csak borparamétereket vizsgálnak.) 

2. Az álexportnál a nagy tételben exportálókat lehetne tételesen ellenőrizni, a másik országok társhatóságaitól viszont meg lehetne kérdezni, hogy ott betárolták-e a terméket.

3. Jövedéki szoftver esetében meg kellene tiltani a magáncégek által gyártott szoftverek használatát. A VPOP-nak (vagy az általa megbízott cégnek) kellene írni egy programot és azt ingyen közreadni mindenkinek (természetesen a legnagyobb kincset, a forráskódot a legszigorúbban őrizni kellene a felhasználók elől.)

4. Egyesek szerint a zárjegy bevezetése nélkül nem lesz rend a piacon. Ezt sok borász támogatná, de a "sztárborászok" nem. Ehhez tudni kell, hogy a sztárborászatok jelentős része nem nagy mennyiséget, hanem kisebb, sokszor 1000 hl/év alatti mennyiséget forgalmaz, viszont magas áron, palackos formában. (Néhány nagy alföldi borászat 1000 hl/hét (!) mennyiséget forgalmaz!) A sztárborászatok értékesítésének egy igen jelentős része közvetlenül a saját borüzletében (az ország több pontján), a saját panziójában, vendéglátó helységében kerül a fogyasztóhoz, közvetlen fogyasztásra. A hírek szerint az 1000-8000 Ft/palack eladási áron kipoharazott terméket a könyvelésbe   500 Ft/l értéken vezetik be. Zárjegy esetében ez a művelet nem lehetséges.

5. Cukor és származékainak az olaszokhoz hasonló forgalmazási szabályainak bevezetése. Javaslatom lényege, hogy a cukor legyen ellenőrzött termék (nem jövedéki!) forgalmazási nyomon követéssel. A kiskereskedelemben ne lehessen 1 kg-osnál nagyobb kiszerelésben forgalmazni. Nagyobb kiszerelésben csak az erre a tevékenységre engedélyt kapott nagyker forgalmazhat. Aki nagyobb mennyiségű cukor felhasználására jogosult (méhész, cukrász, borászat bizonyos évjáratok esetén, stb...) az bejelentkezik a VPOP-hez (aki a jogosultságot megvizsgálja). Ha jogos a vállalkozás tevékenységi köre alapján a cukorfelhasználás kap egy adatait tartalmazó mágneskártyát. Minden nagykerben kell lennie egy leolvasó terminálnak, mert vásárlást kezdeményezni a mágneskártya lehúzásával lehet, ahova is rögzítik a vásárolt mennyiséget. Az adat azonnal jelentkezik a VPOP-nál (ahol látszik a vásárló összes adata), akik kockázatelemzéssel dönthetik el, hogy kit ellenőriznek a cukor felhasználása tekintetében. A javasolt rendszer nem csak a cukorcefre alapú jövedéki hamisítványok (bor, szesz) ellen lenne hatásos, hanem minden cukrot tartalmazó terméket (pl. péktermékek, cukrásztermékek, édességek, desszertek stb.) bekényszerít az ÁFÁ-s (számlás) termékek körébe. Véleményem szerint ugrásszerű ÁFA bevételek generálódnának! 

Tisztel Kormánybiztos Asszony !

A fenti javaslatok megfontolását kérem

      tisztelettel:

         Arnold Mihály
          Integrációs Bizottság elnöke

0 Tovább

Újbor és sajtfesztivál

Ismét a mezőgazdasági múzeumban rendezték meg a lassan már hagyománnyá érő "Újbor- és sajtfesztivált". A rendezvény vélhetőleg és nagyon helyesen nem akar a szentendrei konkurenciája lenni, később is rendezik meg és más felfogásban. A szentendrei elsősorban a Márton nap mítoszáról szól, komplex élményt nyújt és igen erős a műsoros része, a színpadon egymás után következnek a színvonalasabbnál színvonalasabb produkciók, melyek a magyar népi kultúra köré szerveződnek, a Vajdahunyadvárban - szintén patinás, impozáns helyszínen, a Mezőgazdasági Múzeumban - minden a borokról és sajtokról szól.Forrás: de

0 Tovább

Kitüntették Rohály doktort

Az idén 75 éves dr. Rohály Gábor a Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje állami kitüntetésben részesült. Barátai október 24-én köszöntötték ezen alkalomból a Vármegye Szalonban. Nagy öröm látni, amikor a több évtizedes konzekvens, kitartó munka végre elismerésben részesül. Számos olvasója, tanítványa és barátja nevében boldog és őszinte szívvel gratulálok!Kevés olyan borkedvelő van Magyarországon, akinek be kellene mutatnom Rohály doktort. Én azok közé tartozom, akik gyermekkoruk óta ismerik a joviális, mindig elegáns külsejű és modorú úriembert, a gentleman egyik hazai megtestesülését. Rohály doktor először fogorvos volt, közben bortermelőként és autóversenyzőként is kipróbálta magát. Megismerkedésünkkor már túl volt ezen ifjúkori hóbortokon, ám az ilyen tapasztalatok egy urat polihisztorrá, a társalgás művészévé alakítanak, én már így találkoztam vele. Ha valaki mégsem ismerné: röviden összefoglalva ő volt az, aki feleségével, dr. Mészáros Gabriellával együtt sokat tett a magyar borkultúra újrateremtéséért a rendszerváltás után, nevesül kialakította a borászati- és borértői szaknyelvet, és a világszínvonalú borismereti oktatást.

Forrás: de

Érdekes dolog egy állami kitüntetés. Pontosan sosem értettem, hogy miért vágynak rá, miért adják, és egyáltalán miért is jó az. Most talán közelebb kerültem a megértéséhez. A fenti szavak ugyanis nem túlzások, Rohály Gábornak mindannyian hálával tartozunk két évtizedes tevékenységéért, és valóban nehéz lenne nélküle egzaktul leírni egy bort modern magyar nyelven, nemzetközi sztenderdek mentén.

A sommelier oktatást 1992-ben kezdte el az 1986-ban alapított Hét Borbírák Rendje keretében. Az asztaltársaság néhány év múlva Borkollégium lett, és borismereti tanfolyamaikon 2006 óta a brit WSET (Wine and Spirit Educarion Trust, London)  akkreditációja alapján három szinten oktatják a borfelhasználói ismereteket. A patinás londoni indtézettel régi a kapcsolat, korábban ott végzett, majd tanárként hat ország diákjait képezte. Pályáját az Internationaler Weinakademiker H.C titulussal fejezte be.

Forrás: de

A Borkalauz című kiadvány is a Rohály házaspár nevéhez fűződik. 1995 óta évente jelenik meg a magyar minőségi bortermelés fontos enciklikája, több alkalommal angol és német nyelven is. Három tankönyv értékű könyvet is készített a hozzájuk köthető Akó Kiadó. Részt vett a J.Robinson szerkesztette Oxford Companion to Wine magyar fejezetének kimunkálásában.

Az elismeréshez gratulálunk, és még számos szép évet és évjáratot kívánunk!

Demeter Endre

0 Tovább

borbandi

blogavatar

Borról mindent, a tudásszomj csillapítására. A termelő és a fogyasztó szempontjából egyaránt.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek