A Világörökségről szervezett konferenciát a Tokaji Borbarátnők Társasága "Lehetőségek és esélyek" címmel. A tanácskozás a világörökségi cím térségfejlesztésre gyakorolt hatását vizsgálta. Nem csak összefoglalta a jelenlegi helyzetet, de jó híreket és ötleteket is kaptunk. A borvidéken az utóbbi néhány évben komoly szellemi potenciál koncentrálódott, amely jogos várakozásokkal tölti el a helyi civileket.

A Tokaji Borvidék világörökségi címe leginkább a szerencsi hőerőmű ügye miatt szerepelt sokat a médiában az elmúlt években. A helyi civil szervezeteket összekovácsolta a küzdelem, és a siker nyomán közös építkezésbe kezdtek. A különböző szakmák- és szempontok képviselői összegyűltek, és megvitatták a közös célokat február 25-én a tokaji Degenfeld Palotában.

A számos építő gondolat között Pálffy István előadásában új megvilágításba helyezte a marketinget. Véleménye szerint nem a szánalmasan kevés bormarketing pénzen kell marakodni, hanem új irányt kell venni, és az egyébként is rendelkezésre álló lehetőségeket kell használni. Pontosabban az egyébként is grandiózus költségvetéssel dolgozó állami médiában kellene - lehetőleg rendszeres - műsoridőt szánni a Világörökségi értékekre, a magyar borra, azon belül Tokajra. Ez minimális plusz költséggel járna, és mindenkinek - a műsorkészítőktől az ország imázsán át a helyi turizmusig - érdekében áll.

A Kormány részéről Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára hozzászólásában biztosította a helyieket, hogy a Magyar Államnak fontos a világörökségi cím, és pótolva az elmaradást, hamarosan elfogadásra kerül az UNESCO által is előírt Világörökségi Törvény, amely védelmet ad a további hasonló jogi malőrök ellen, és keretet is nyújt az építő munkához. Friss hírt is hozott, ráadásul jót: Szerencsen biztosan nem épül erőmű.

Analógiát, példát, és nemzetközi kitekintést a Fertő-tó Világörökségtől érkezett Richard Giefing tartományi tanácsos adott, aki a helyi turizmus erősítésére és az értékek védelmére buzdított minket. A térségfejlesztés helyzetét dr. Takács András, a társszervező Tokaj-Hegyalja Fejlődéséért Szövetség elnöke vázolta fel az egybegyűlteknek.

A borászatról, mint a vidék fő, ám nem kizárólagos vonzerejéről Mészáros Gabriella, Nemzetközi Borakadémikus és Szepsy István borász azt jegyezték meg, hogy az egyedülálló vulkáni talaj és a furmint, mint magas minőséget felmutatni képes saját szőlőfajta olyan adottság, amely sikerre van ítélve.