Képzett és gyakorlott sommeliert, Mácsai Ilcsit küldtük a kissé rendhagyó, a maga nemében első tokaji kóstolóra, amelyen a löszön termelt borokkal ismerkedhettek az érdeklődők.

fotó: Katagi Yugi

11 pince mutatta meg a közönségnek, hogy mit is tud ez a csodálatos borvidék, ha nem a kövek kiabálnak ki a poharunkból.

Mint azt dr. Vitányi Béla geológus elmondta a kóstoló elején, a lösz egy üledékes kőzet, melynek legnagyobb része kvarc. Sárgás színű, mállékony anyag, melynek ásványi anyag tartalma különböző lehet, vízelvezető képessége jó. Alkonyi László szerint a tokaji löszös területről érkező boroknak laza, friss a savszerkezete, gyümölcsös az aromája, benne az őszibarack kesernyéjével.

fotó: Katagi Yugi

A Tokaj-hegy lösztakarója az, ahol a bemutatott borok szőlői nevelkedtek. Minden dűlőben más-más összetétele van a „sárga földnek”, de annyi talán elmondható, hogy ennek a talajfajtának az ásványossága nem uralkodik el a boron annyira, hogy évekig kelljen
érlelni, hanem már - tokaji viszonylatban – fiatalon is élvezhetjük gyümölcsös, de a termőterületre oly jellemző karakterüket. Ami nekünk fogyasztóknak ebből felfogható szerintem az, hogy a kóstolón felsorakozó borok valóban elegáns és egyben jól fogyasztható
borstílusról árulkodtak.

Tokaj-hegyalja adottságai az egész bortermelő világot tekintve kiemelkedőek és erre minél több fórumon fel kell hívnunk a figyelmet. Száraz Furmintok, Hárslevelűek, házasítások, kerek édes borok, aszúk, mind-mind hegyalja nagyságát hívatottak hirdetni és teszik is azt egyre szebb formában. Ez a kóstoló is erre volt tökéletes példa. Mindannyiunknak nagy élmény volt a borászokkal beszélgetni és e különösen kedves borokat kóstolni. Köszönjük nekik és a
szervezőknek!

Mácsai Ilcsi