A magyar borrajongó naplójában vannak a piros betűs állami, családi, valamint vallási  ünnepek mellett kézzel vastagon bekarikázott, kiemelt dátumok, melyekhez igazítunk kirándulást, nyaralást, születésnap-ünneplést, egyebeket. Mondjuk úgy, hogy ezek a már-már kötelezően abszolválandó, nem ritkán többsíkú próbatételnek is beillő mega-kóstolók, amikor az átlagfizetésből élő ember is megkóstolhatja az egyébként szinte hozzáférhetetlen árú nemes nedűk tucatjait. (A több síkú próbatétel alatt azt értem hogy egyrészt ki kell bírni, hogy a legjobb borból is csak annyit juttassunk a szervezetbe, amennyi az ítéletalkotáshoz feltétlenül kell, másrészt még így is annyit kóstol az ember 6-8 óra alatt, hogy egy szép eufemizmussal élve "elfárad" a végére. Nemcsak organo-leptikailag.)

E kóstolók jellemzően jeles fővárosi helyszíneken zajlanak – tetszik ez vagy nem, de az országos sikerhez jellemzően Budapesten keresztül vezet az út - emberbaráti a díjszabásuk és igen komoly a borokon túl a borászfelhozatal is. Márpedig egyáltalán nem mindegy, hogy a borász, vagyis az alkotó tölti az ember a poharába a bort vagy önkiszolgáló rendszerben kóstolunk, mint anno a Magyar Borok Házában.

Tavaly került megrendezésre először a VinCE, amely rögtön a csúcsra tört, a Corinthia Grand Hotelben száz borász mutatta be nedűit, miközben a mélyebb tudásra vágyók a komoly ex-kurzusokra is beülhettek. S ahogy egy három michelin-csillagos étterem megér külön utazást, úgy ezen kiemelt kóstolók, mint a minap lezajlott egri, a júniusban sorra kerülő 7x7, vagy a most soron következő, 2011. március 19-20-án megrendezett VinCE megérnek egy külön, célirányos budapesti utazást a Kárpát medence bármely szegletéből.

A Decanter magazin által jegyzett hiper-kóstoló nevében hordozza lényegét VIN-CE, vagyis Vin (bor)  + Central Europe (CE). Az idén kiállító 120 borász reprezentatív képet nyújt a Kárpát medence borászatáról, ott lesz szinte a teljes magyar élvonal. A kiállítók között szerepel Bónis István Szabadkáról, a Béres pince, Bussay László, Bock József, a Borbély pince, a Bodri pince, a felvidéki Bott Frigyes, hogy csak a B betűseket említsem s azokat sem hiánytalanul. Az eladók között találhatunk öt MW-t, Fabrice Desvignes sztárséfet, aki győztese volt a világ talán legrangosabb szakácsversenyének, a Bocuse d’Or-nak, valamint a tágan értelmezett magyar borszakma olyan nagyjait, mint Szepsy István, Mészáros Gabriella vagy Konyári János. Ígérnek Tokaj - Sauternes összevetést, konyak- és parfümkóstolót, úgy olvasni, hogy meg lehet majd kóstolni az egyik legjelentősebb pálinkaverseny (HunDeszt) győztes tételeit is. Márpedig a pálinka is izgalmas nedű, nem véletlen hogy a bormagazinokban is egyre inkább helyet kap.
Tavaly sajnos lemaradtam az eseményről, idén viszont két napot is rászánok, s majd beszámolok a tapasztaltakról.

Dorozsmai Endre