Július 9-11-én ismét megrendezték a palotajátékokat Visegrádon, és mi is ott voltunk a Királyi Borudvarban, nemes társaságban. Sok szeretettel fogadtak ismét, nagyon jó volt találkozni a barátainkkal.

 

 

A stand berendezése után nyomban barátokba botlottam, és igen kellemes nulladik napot rendeztünk a lovagokkal borral, sörrel, pálinkával. Ilyen kezdet után sikerre volt ítélve a fesztivál, népszerű volt a borudvarban színpad mellett álló faházunk. A szombati koncertek előadói szépen építették fel a hangulatot a fő zenekar, a Hollóének számára, akik megtáncoltattak mindenkit, és hatalmas hangulatot teremtve minden látogatónak felejthetetlen élményt adtak.

 

 

Visegrád az a fesztivál, ahol nem erőltetve, hanem tisztán kap nagy élményt a társaság minden tagja. Az egyetlen boros esemény, ahova nem csak elrángatjuk a család apraját-nagyját, hanem örömmel jönnek, mert színvonalasan szórakozhatnak amíg mi borozunk. A lovagi torna itt a legvagányabb a világon, haditornászatban is világelsők vagyunk, mint annyi minden másban, amiről még csak nem is tudunk. Kassai Lajos sokszoros világbajnok a lovasíjászatban, a házigazda Szent György Lovagrend pedig a világ összes középkori fesztiválján szívesen látott, elismert és tisztelettel övezett vendég. Hazai pályán pedig igazán kitesznek magukért, a csihipuhi teljes erőbedobással folyik.

 

 

A királynő gyönyörű, a király fejedelmi, hatalmas élmény, amikor méltóságteljesen koccintanak a borász által készített nedűvel, ilyenkor úgy érzem, van értelme a munkámnak. Az összes résztvevő, minden látogató valóságban élheti át a középkort, túl sok fantázia sem kell hozzá. A dolog pikantériája, hogy mindez ismeretlen a közvélemény számára, csak az tud róla, aki odamegy. Az idei fesztiválon itt voltak azok az ellenőrök, akik nagy eséllyel a pamplonai bikafuttatáshoz hasonló legnevesebb fesztiválok közé emelik a Palotajátékokat úgy, hogy ez a Magyar Államot továbbra sem érdekli. A tavalyi renaissance évben a nagy reneszánsz uralkodó, Mátyás palotájában, az ezer éves Visegrádon ezer fellépővel rendezett fesztiválra nem jutott állami támogatás. Az ilyen dolgok miértjén is gondolkodom néha egy-egy testesebb pohár bor mellett. Az értelmes választ azonban még nem találtam meg.