A hétvégén rendezik a Kocsonyafesztivált Miskolcon. A fesztivál hármas célja a gasztronómia, a bor és a művészet közvetítése egy időben, egy helyen. Idén a Kárpát-medence értékeit bemutatva Románia a díszvendég, a borok terén pedig a Tokaji Borvidék egyik legérdekesebb települése, Mád mutatkozik be.

A komoly turisztikai vonzerővel rendelkező fesztivál szervezői Miskolcot régiós központi szerepe miatt a térség kiemelt településeit, turisztikai attrakcióit igyekeznek bemutatni az ide látogatóknak. Hollóháza, Tiszaújváros, a Bükki Nemzeti Park, Tiszacsege, Hajdúböszörmény, 2009-ben a Tisza-tó és térsége valamint az un. FestInFest keretében Magyarország
különleges fesztiváljait, kulturális kínálatát népszerűsítette. Tavaly Mohács – az UNESCO Szellemi Kulturális öröksége részévé vált Mohácsi Busójárás – volt a fesztivál vendége, folytatva e hagyományt 2012-ben a miskolci Kocsonyafesztiválon Mád mutatkozik be, mint szintén világörökségi település.

A színes programban a képzőművészet is helyet kapott, az Erdély Művészetéért Alapítvánnyal közös szervezésben Vetró András kolozsvári szobrászművész kiállítását is megtekinthetik a látogatók.

A boros programok egyik kiemelkedő pontja dr. Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus előadása lesz a mádi borokról és a borvidék fő fajtájáról, a furmintról. A mádi vulkáni dűlők látványról pedig Bakos Zoltán fotókiállítása gondoskodik a Herman Ottó Muzeumban.


Demeter Endre