A sonka és a tojás jól párosítható vörösborral, és az élettani hatásait tekintve is megfelelő kísérő. Követve a világban hódító divatot próbálkozhatunk magas beltartalmú száraz fehérekkel is.

A bor spirituális ital, így az ünnepek szereplője már több ezer éve. Megnyitja a szellemet, megnyugtat és felemel. A családi együttlétek, beszélgetések elmélyítését is segíti, és önmagában is témát nyújt. Helye van az asztalon a jeles napokon.

A húsvét a sonka és tojás párosáról szól, magas zsírtartalmú vörös húsokhoz pedig rendszerint vörösbort ajánlunk. Én kadarkát vagy kékfrankost fogyasztanék hozzá, mert magyar kötődésű fajták, és mert a savasabb karakterű, légies, elegáns egyensúlyú vörösborokat preferálom, de azt hiszem, ez egyéni ízlés dolga. Egy testes villányi vörös magas tannin- és alkoholtartalommal szintén jó kísérő, és új ízélményeket ígér. Ráadásul étvágygerjesztő, és az emésztésben is segít, tehát élettani hatását tekintve is jó választás.

Világszerte egyre divatosabbak a száraz fehérborok, és a trendeket követve a pohárnokok egyre többet kísérleteznek azzal, hogy fehérborral párosítsák a vörös húsokat is. Számos olyan borvacsorán vettem részt mostanában, ahol a teljes ételsort fehérek kísérték. Egy hosszú, testes, magas sav- és alkoholtartalmú fehér bor meg tud felelni a sonka kihívásának, élmény lehet.

Az étkezések után, a család, a vendégek fogadásakor, vagy a locsolókkal beszélgetve ne feledkezzünk el a világörökség részét képező, és az ünnepek természetes édes borait termő Tokajról sem.

Demeter Endre