Dorozsmai Endre kollega úgy döntött, hogy a bortúránk részeként, érkezésemkor megvendégel otthonában. Lefőzte egy korábbi borvacsorája menüjét és a hozzájuk kiválasztott borokat is megbontottuk. Fejedelmi volt.

Dorozsmai Endre házában teljes éttermi technológia áll rendelkezésre, amit alaposan ki is használ. Nagyon meglepődtem, amikor nyomtatott menükártyával állt elő és leültetett a terített asztalhoz, az Isten hozta italt nyitva.

A fürj és a galamb látványnak sem volt utolsó, de én már a hideg előételeknél életre szóló gasztronómiai tanulságokkal gazdagodtam. A padlizsán négyféle megfogalmazásban, borra hangolva olyan élmény volt, ami már önmagában megérte az utazást.

A bemutató utáni reggelen végigjártuk a piacot, és meglátogattuk egy igazi kézműves borász, Molnár Csaba pincéjét, ahol nem csak szép borokat, de egy magasan művelt ember kiváló társaságát is élvezhettük.

Bízom benne, hogy minden olvasónk találkozik egyszer hasonló ízélményekkel, ilyen vendégszeretettel fűszerezve.

Marosmenti Halászcsárda

Ünnepi ételsor Demeter Endre  tiszteletére

Isten hozta ital: Franz Weninger: Soproni Pannónia Cuveé, 2010

Hideg előételek
Tepertő-kóstoló savanyúsággal, Arab padlizsánkrém
Török joghurtos-oregánós sült padlizsán
Paradicsomos grillezett padlizsán pecorinoval
Fetasajttal töltött padlizsánszeletek zöldfűszeres olívaolajban pácolva

Borajánlat: Ikon Pince: Balatonboglári Chardonnay, 2011

Meleg előétel:
Zsályás szalonnás fürj rozmaringos, rosé-boros pecsenyemártással
diós-érlelt sajtos salátával
Máltai töltött gomba, Sajtos aszalt paradicsomos táskácskák

Borajánlat: Font pincészet: Soltvadkerti Kékfrankos Rosé, 2011

Leves: Kolbászos gombás tárkonyos lencseleves

Főétel
Kakukkfüves galambsült gratinírozott kelbimbóval,
rozmaringos fokhagymás burgonyával

Borajánlat: Gellavilla: Öreghegyi Olaszrizling, 2009

Sajt: Válogatott gyergyótekerőpataki sajtok, dió, aszalt paradicsom

Borajánlat: Konyári Pince: Balatonlellei Cabernet – Syrah, 2009

Desszert: Házi „fagylalt-szelet” tokaji furmintos sárgabaracköntettel

Borajánlat: Kiss István: Tokaji Sárgamuskotály Aszú, 6 puttonyos, 2008

2012. január 23, Arad

Demeter Endre