Néhány napja szert tettem egy multifunkciós eszközre, ami elvileg nyomtat, szkennel, faxol, miegymás. Volt is nagy öröm, de kiderült, hogy nem adtak hozzá kábelt. Azóta megtudtam, hogy nem is szoktak. Megoldottam, pezsgőt is bontottam, de tényleg így kell ennek mennie nálunk?

Eltökélten hiszek a papír nélküli irodában, mert védi a környezetet, és a kőkorszak is elmúlt már. A gyakorlatban viszont ez nem ilyen egyszerű, a magyar bürokrácia még igényel egy nyomtatót pincészetenként. Vicces nélküle megoldani az életet, sok kávét ittam a Mádi Kúriában és bort is Orosz Gábor barátomnál a szívességi nyomtatások közben, de hosszú távon mégis a saját eszköz a megoldás.

A jövevény nagy HP feliratú dobozát kipakolva meglepődtem, mert nem találtam olyan zsinórt, amit bárhova be lehet dugni a számítógépbe. Aztán megörültem, hogy nagyon jó lesz ez így, majd drót nélkül kommunikálunk, jó vásárt csináltam, űrkorszak van, és már így megy. Megnéztem a használati utasítást, és rájöttem, hogy más a helyzet, madzag nélkül ez nem fog menni. Tehát becsaptak vagy megloptak. Vagy olyan országban élek, ahol ez előfordul.

Még egyszer átkutattam a dobozt, és biztossá vált, hogy csak egy tápkábel és 6 méter telefonzsinór van benne. Utóbbit gondolom azért adták, hogy a kedves vevő ezen a ponton felköthesse magát vele.

Viszont meg kellett oldani a dolgot, mert jól felgyűlt már az eszköz érkezését várva a nyomtatnivaló. Gondolom más is azért vesz ilyesmit, mert szükség van rá. Törtem a fejem egy kicsit, kerestem egy adatkábelt, és hálózati nyomtatóként összekötöttem a gépemmel, mint az irodaházakban szokás.



Igen, sikerült, ennek örömére ki is bontottunk egy palack pezsgőt. A társaságban volt rendszerinformatikus is, aki pont irodaházban dolgozik. Elmeséltem neki a dolgot, és a válaszon megdöbbentem. Azt mondta, hogy ezekhez sosem adnak kábelt. Pedig speciáis a csatlakozója, akárhol nem lehet kapni ilyesmit. Nem is értem, hogy egy 20 forintos, ám igen fontos alkatrészt hogy lehet kihagyni a dobozból. Miért kell kreativitás, számítástechnikai alapképzettség, nagy adag szerencse, és saját kábel ahhoz, hogy használni is tudjuk az eszközt, amit teljes áron vettünk? Mit kell tenni ilyenkor? Persze nyakunkba vehetjük a legközelebbi várost, és birkaként vásárolhatunk zsinórt hozzá, hogy működjön, és persze tovább gazdagítsuk a gyártót. Csapkodhatjuk a pultot a vásárlás helyén, írhatunk a fogyasztóvédelemnek, az ENSZ-nek is, sőt indíthatunk próbapert. De ez mind pénzbe, időbe és energiába kerül, és a helyzeten mit sem változtat.

Demeter Endre