Hamarosan elárvereznek egy-egy palack kétszáz éves Juglar és Veuve Clicquot pezsgőt, amelyek egy elsüllyedt hajóról kerültek elő. Erről eszembe jutott, hogy szólok: a peszgő degorzsáláskor van a legjobb állapotban, a végleges dugózás után már nem érdemes elrakni a palackot.

fotó: Katagi Yuji

Az árverési szakértők szerint legalább 15 millió forintos árat fognak adni a palackokért. Gyakran fordulnak hozzám a kérdéssel, hogy egy több éve őrzött Dom Pérignon vagy más pezsgő mennyit érhet. Mindig azt válaszolom, hogy annyit, amekkora madarat találsz rá, mert a palackban az élvezeti érték a kereskedelmi forgalomba kerülés után nem emelkedik, tehát esetleg csak eszmeileg fog valakinek sokat érni, mondjuk mert abban az évben született gyermeke.

Az évjáratos pezsgők a pezsgőház raktárában az erjedés után az elhalt élesztők finomseprőjével együtt vannak tárolva. Amikor ezt eltávolítják (degorzsálás), és a palackot ledugózzák, ott véget ér az érlelés, és minél előbb érdemes elfogyasztani a tartalmát, mert ekkor a legízletesebb.