Kevés tiszta fesztivál maradt. Amikor igaz barátok hívnak őszintén, együtt borozunk, jól érezzük magunkat a több ezer vendéggel és a szívesen invitáló borászokkal, annál kevés jobb dolog történhet. A II. Piliscsévi Pincefesztivál az ilyen rendezvények közé tartozik, ezért igazán jól éreztük magunkat. Mindenkiben szép élményeket hagyott, úgyhogy jövőre is megyünk.

Tavaly pattant ki a csévi Pincefalu Egyesület tagjainak koponyájából, hogy meg kéne mozgatni kissé a környéket, bevonni a híres történelmi Pincefalu életébe néhány külsőst is, aki hírét vihetné eme csodás adottságokkal rendelkező helynek és a helyiek vendégszeretetének. Akkor még csak pár helyi kötődésű zenekar muzsikált a pincéknél, hogy megfelelő hangulatban tudjanak borozgatni a vendégek, a színpad pár raklapból állt, a dsízlet maga a Pilis-csúcs volt, nem is kellett több. Akkor annyian eljöttek és olyan jól mulattak, hogy egyértelmű volt a folytatás.
A szájhagyomány, a baráti információs lánc és az Internet együttes hatására annyian jelentek meg, hogy ez esti órákban csak ritkán nem álltak sorba a Kovács-Harmat házaspár, Hetényi János és Günzer Zoltán pincészete előtt... A Magyarbólyi Pálinkamester pultjához csak kisebb lökdösődés után lehetett odaférni, a kínálatot pedig még felidézni is lehetetlen próbálkozás.
Fiatalos borfesztiválhoz méltón klasszikus jazz-örökzöldekre gyülekeztünk, a remek Charlie Firpo Big Band jóvoltából, majd a Gravefruit lüktető groove-jaira kezdtek ropni a megjelentek, immár igen szép számban. Az első napra a koronát Babicsek Bernát és a Doublecat tette fel, klasszikus házibuli-slágerekkel. Aki még járó- avagy táncolóképes maradt, annak DJ Soviet alias DJ Ricsi kevert hajnalig - jó húsz évet előrerepülve a zenei időszámításban. Másnap az eső sem tartotta vissza a kultúrszomjtól hajtott közönséget, hogy ki ne látogasson a környékbeli néptánc-csoportok bemutatójára - a Lipa elsöprő sikert aratott, mint szlovák hagyományőrző csapat. Egy szűk óra sváb hagyományőrzés is belefért: a Platin Kapelle ifjú titánjai mozgatták meg fázó, gémberedett tagjainkat. Hétkor Fásy Ádámék belecsaptak a mulatós lecsóba - az eső már elállt és mozdulni sem lehetett a kis katlanban. Nem sajnálták az esz-tamot: a gyors tombola után a tót "Volksparade"-slágereket játszó Pilis Trio csak éjfélkor jutott a színpadra, majd a bálkirályok, a részben csévi illetőségű Die Spatzenvon Werischwar játszotta a bált.
Vasárnap már jóval visszafogottabb fogyasztgatás volt jellemző, a tradicionális sváb fúvószenekarok Pilisszentivánról és Solymárról biztosították az audio-aláfestést a borozásban megfáradt sörözőknek... A gyermeknapi tombola és Ginovszky Csaba ősi mesterségeket bemutató "mesetábora" is nem várt népszerűségnek örvendett - csak hogy magyarázzuk meg annak a pár tucat bömbölő kisklambónak, hogy nem vihetjük haza a távirányítós kisautót...
Egy szó mint száz: sikerült hírét vinni a 300 pincével büszkélkedő történelmi pincefalunak, a helyi és vendégboroknak, szóval jövőre elég lesz csak annyit mondani: Pipifesztivál - és irány Piliscsév.
Pető Balázs és Demeter Endre