A hétvégén Móron három fiatal borász szervezett közös programot. A Móres-T több szempontból haladó rendezvény volt, hiszen a facebookon szerveződött, összefogásra alapult, tele volt fiatal kollegákkal más vidékekről, feszes volt a tempója, ám nagyon laza a hangulata, és minden rendben volt. Ilyet ritkán látunk.

A kóstoló három fiatal móri borász, Csetvei Krisztina, Miklós Csabi, és ifj. Kamocsay Ákos boraira épült. A pincék és a vacsora helyszíne között lovasfogat szállította az 55 vendéget, akik ellátogattak a facebookon meghirdetett rendezvényre. Elsőként Csetvei Kriszti borait kóstoltuk, amire már nagyon vártam, mint kiderült okkal. Krisztit régóta ismerem, de most kóstoltam először a keze alól kikerült tételeket. Röviden összefoglalva: tüneményesek, mint a készítőjük. Az új fajtaborok bámulatosak, frappáns egyensúllyal hozzák a borvidék és az évjárat karakterét, a fajtajelleggel együtt. Mindezt tisztán és őszintén. Nagyon ritkán veszek bort, de most bevallom, megtettem.

Ilyen erős kezdés után nem volt könnyű Ákos dolga. Ezért vagy másért, de eljött édesapja, a nagy Kamocsay is a kóstolóra. Aggodalomra azonban nem volt ok, mert ez az este az igazán kellemes meglepetéseké volt. Bátran állíthatom, hogy rögtön a kezdő bor életem legjobb tramini-élménye lett. Az ezerjó hozta a formáját, ismerem, a fél világot is beutaztam vele a Junibor színeiben, és mindenhol aratott, nyilván otthon, hazai pályán is sikerült.

Miklós Csabi pincéjét szeretem, majdnem második otthonom. Igazából azért mentem, mert Csabi megkért, hogy segítsek neki a program ezen részében töltögetni, a vendégekkel foglalkozni.

Jó a fiatal csapat, hemzsegtek az ifjú borászok, ott volt Birgit és Katrin Pfneisl, Kasnyik Mária, és Pécsi-Szabó Dénes. Érdekes kísérlet a szakmai vendégeket, barátokat összehozni a vevőkkel, illetve a pincészet rajongóival, de a bátor ötlet nagyon bevált. A vacsora és az azt követő mulatság Dj Kamocsayval kiválóan összerázta a társaságot, így reggelinél folytatódott az esti beszélgetés és vigyorgás a nagy mókák felidézésén.

Ha már itt tartunk, van még egy tanulság: sokat inni csak jó borból érdemes, mert akkor tiszta és mosolygós a reggel. Gratulálok a móriaknak a boraikhoz, a barátsághoz és az ügyes szervezéshez is.

Demeter Endre