A kérdést Dorozsmai kollega dolgozata filozofikus igénnyel járta körbe, nekem csak a nehezét hagyta, hogy a desszert, azaz a bejgli minden családban felmerülő dilemmájára keressek választ. Ime tippjeim a csömör elkerülésére.

A desszerthez desszertbor való, és Magyarországon szerencsére jól állunk természetes édesborokkal (is), ezért egy tokaji kitűnő választás, és még patinát, fényt is ad az ünnepnek.

A bejglikészítés receptúráját elég sokat kutattam, mert egyszer írtam róla. Több szakács, családom különböző országrészekben élő tagjai - azaz szakértők tömegének - megkérdezése után úgy láttam, hogy a bejgli elég hasonló minden család asztalán. A gyengébb bolti, fűrészporízű, mindenből kicsit kispórolt rudak persze nem egészen, de azok lemosásához még jobb borokat ajánlok, hogy legyen valami élmény is az ízekben.

Karácsonykor igyunk különlegesebb bort mint máskor, hiszen ünnepelünk. Félreértés ne essék: édesbort mi is elég ritkán nyitunk, legalábbis saját fogyasztásra, mert ahhoz helyzet, alkalom, együttlét, vagy étel kell. Általában igaz, hogy mint az autószalonban, a drágább értékesebb is. Kivételt ez alól a pincészetek filozófiájában a tokaji borkülönlegességek (szamorodni, aszú) alá sorolt házasítások, azaz cuvée-k, késői szüretek jelentenek, mert a borvidék iránti tiszteletből ezeket általában nyomottabb áron dobjuk piacra, holott beltartalmuk alapján a világ édesboraival összehasonlítva sokszor többet érnének.

Mivel a bejgli ízképe harmonikus, az arányai rendszerint kitűnőek, a fent említett jó egyensúlyú, nem nehéz vagy geil, mefelelően gyümölcsös természetes édesborok kitűnő kísérői lehetnek az estéknek.

26.-án este ugyanis akármilyen jó is, pontosan hetedszer fogok én is bejglit enni 3 nap alatt, így nem fog ártani egy kis játékot vinni a dologba. Csellel talán nem unom meg ezt az egyébként kitűnő süteményt megint egy egész évre. Szerintem egyszerre több bort is össze fogok kóstolni egyszerre, Szeremley Huba badacsonyi zeuszát például tokajiakkal, Áts Cuvée-vel feltétlenül. A végén koccintani pedig stílusosan aszúval érdemes, hiszen mikor, ha nem ma? Nagyon boldog karácsonyt minden olvasónknak!

Demeter Endre