Hétvégén Borbandi elérte élete legnagyobb sikerét. Fiatal borászok szavazatai alapján 2011-ben Demeter Endre Tokaji Furmintja lett az év bora. 2011. szeptember 2-án, Etyeken tartotta meg szokásos éves borkóstolóját a Junibor, a fiatal borászokat tömörítő egyesület. A kóstoló során maguk a borok készítői szavaztak az általuk legkiemelkedőbbnek tartott tételre, így különösen komolynak számít az elismerés.

Árvay Angelika, a Junibor elnöke elmondta: „Az új generációs borász egyesület évente rendez tagjainak és a fiatal borfogyasztó közönségnek legfrissebb boraiból bemutatót Etyeken, a Rókusfalvy Teraszon. A vendégek a nyárzáró eseményen széleskörű merítést kapnak a minőségi magyar borok világából, a borászok pedig egymással is találkoznak. A fiatal borászok szavazatai alapján egy bor a JuniWine címet viselheti."

A 2011-es JuniWine egy 2009-es Furmint. A bor a Tokaj-Hegyaljai Mádról származik, és a világörökség részét képező település termőhelyi adottságait fejezi ki. A vulkáni talaj adta karaktert a korlátozott terhelés és a kíméletes feldolgozás egyaránt segít bemutatni. A hagyományos borkészítés, azaz a kézi prés, a spontán erjesztés és zempléni hordók használata tovább fokozza a helyi jelleget. Az utóbbi időben furmint szőlőfajta Magyarországon és külföldön is nagy népszerűségnek örvend, fokozott figyelem övezi. A nagy formátumú száraz fehér borok divatja és az egyedi termőhelyet kifejező, helyi fajták felé irányuló fokozott figyelem miatt. A  gasztronómia is felfedezi a furmintot, egyre gyakrabban párosítják főételekhez, vörös húsokhoz. Kezdjük tehát igazán komolyan venni ezt a régi magyar fajtát.

Demeter Endre élete legnagyobb sikerének tartja a címet, véleménye szerint fiatal borászként ez a legnagyobb szakmai elismerés. Megtisztelőnek nevezte, hogy a méltán híres borászok köre az ő borát ítélte az év legjobbjának.

A borász hozzátette, hogy az Élvezet névre hallgató természetes tokaji édesborát évek óta a Junibor koncepciója szerint készíti, azaz a fiatalok számára igyekszik utat mutatni a minőségi borok felé, természetes alternatívát adva a koktélfogyasztás mellé.

A fiatalember a napokban kezdi a szüretet, elsőként a pezsgőihez szedi az alapanyagot. Elmondta, hogy a nehéz munka kezdetén nagyon sok erőt tud meríteni a fiatal borászok szavazataival elnyert címből.

A díjat három éve, az ITD Hungary közbenjárására alapították. A korábbi győztesek az egri Bolyki János és az etyeki Hernyák Tamás voltak.

Vinoport.hu, Árvay Angelika, Demeter Endre