Palackozásra szállítottam a borom, ami nagy odafigyelést igényel. A tisztaság, gyorsaság nagyon fontos hiszen a folyamat végén is nagyot lehet hibázni. Ilyenkor még idegtépőbb, hogy órákat kell pazarolnom a papírok töltögetésére.

A húsz fok feletti külső hőmérséklet nem tesz jót, különösen ha természetes édesborról van szó, amelyet 5 fokra hűtött tartályból vettem ki, és egy ugyanolyan várta a palackozóban. Ezért kapkodtam, és persze elrontottam a szállítólevelet. Kezdtem előről. Összesítettem a hegynyi papírt a számos különböző nyilvántartást, átvezettem minden számot mindenhova. Kifogyott a tollam, miközben újra meg újra leírtam az adatokat. Nem értem, hogy ugyanazon az oldalon miért kell négyszer szerepelnie a dátumnak, és négyszer a címemnek. Szerintem ennél sokkal fontosabb lenne arra összpontosítani, hogy a bor jó legyen.

Nincs olyan fórum, ahol reklamálhatnék, ha tönkremegy a bor a szállításra való várakozás alatt. Tudom persze, hogy előre is meg lehetne írni az okmányokat, de percre pontosan kell a kiadási idő, na meg a plomba száma is lényeges, amivel lezárom a tartályt. A magyar borász retteg a vámosoktól, nagyon meg van félemlítve az Alföldtől Egerig. 50-es évekbeli életérzésünk van, mert a szabályok annyira komplikáltak és kuszák, hogy gyakorlatilag már betarthatatlanok, tehát lehet hibát találni bárkinél bármiben, csak keresni kell.

Közben Magyarországra Uniós statisztikák szerint egymillió hektoliter kétes beltartalmú olasz bor jön be évente. Az olasz számokban kivitelként szerepel, az itteni nyilvántartásban viszont nincs benne. A termelésünk jobb években éri el a 3,5 millió hektót, tehát a probléma nem kicsi. Erről mindenki tud, a vámosok is. A 18 ezer litert szállító kamionok viszont úgy járkálnak keresztül az országon mint a szellemek, nyomuk sincs papíron.

Én egy faluval mentem odébb ezer liter borral, négy papírral, de még így is aggódtam, hogy mindent jól töltöttem-e ki. Ha azt szeretnénk, hogy a magyar borágazat eredményes és versenyképes legyen, akkor végre ki kellene venni a jövedéki körből a bort, mert rengeteg adminisztrációs terhet jelent, a hamisítás ellen pedig nem ez a megoldás.

Demeter Endre