Az idén 75 éves dr. Rohály Gábor a Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje állami kitüntetésben részesült. Barátai október 24-én köszöntötték ezen alkalomból a Vármegye Szalonban. Nagy öröm látni, amikor a több évtizedes konzekvens, kitartó munka végre elismerésben részesül. Számos olvasója, tanítványa és barátja nevében boldog és őszinte szívvel gratulálok!



Kevés olyan borkedvelő van Magyarországon, akinek be kellene mutatnom Rohály doktort. Én azok közé tartozom, akik gyermekkoruk óta ismerik a joviális, mindig elegáns külsejű és modorú úriembert, a gentleman egyik hazai megtestesülését. Rohály doktor először fogorvos volt, közben bortermelőként és autóversenyzőként is kipróbálta magát. Megismerkedésünkkor már túl volt ezen ifjúkori hóbortokon, ám az ilyen tapasztalatok egy urat polihisztorrá, a társalgás művészévé alakítanak, én már így találkoztam vele. Ha valaki mégsem ismerné: röviden összefoglalva ő volt az, aki feleségével, dr. Mészáros Gabriellával együtt sokat tett a magyar borkultúra újrateremtéséért a rendszerváltás után, nevesül kialakította a borászati- és borértői szaknyelvet, és a világszínvonalú borismereti oktatást.

Forrás: de

Érdekes dolog egy állami kitüntetés. Pontosan sosem értettem, hogy miért vágynak rá, miért adják, és egyáltalán miért is jó az. Most talán közelebb kerültem a megértéséhez. A fenti szavak ugyanis nem túlzások, Rohály Gábornak mindannyian hálával tartozunk két évtizedes tevékenységéért, és valóban nehéz lenne nélküle egzaktul leírni egy bort modern magyar nyelven, nemzetközi sztenderdek mentén.

A sommelier oktatást 1992-ben kezdte el az 1986-ban alapított Hét Borbírák Rendje keretében. Az asztaltársaság néhány év múlva Borkollégium lett, és borismereti tanfolyamaikon 2006 óta a brit WSET (Wine and Spirit Educarion Trust, London)  akkreditációja alapján három szinten oktatják a borfelhasználói ismereteket. A patinás londoni indtézettel régi a kapcsolat, korábban ott végzett, majd tanárként hat ország diákjait képezte. Pályáját az Internationaler Weinakademiker H.C titulussal fejezte be.

Forrás: de

A Borkalauz című kiadvány is a Rohály házaspár nevéhez fűződik. 1995 óta évente jelenik meg a magyar minőségi bortermelés fontos enciklikája, több alkalommal angol és német nyelven is. Három tankönyv értékű könyvet is készített a hozzájuk köthető Akó Kiadó. Részt vett a J.Robinson szerkesztette Oxford Companion to Wine magyar fejezetének kimunkálásában.

Az elismeréshez gratulálunk, és még számos szép évet és évjáratot kívánunk!

Demeter Endre