Olvasom egy borportálon, hogy "Kiskőrös az ország legkedveltebb borvidéki települése". Ha azért adták a tudósításnak ezt a címet, hogy az ember felkapja fejét és odakattintson, akkor ez kétségkívül sikerült, legalábbis az én esetemben. Mert kedveljük ugyan Kiskőröst, hogyne kedvelnénk, barátságos alföldi városka, ráadásul Petőfi Sándor szülőhelye, a Kurta vendéglőben és a Szarvas fogadóban hatalmasakat lehet enni baráti áron, no de mondjon valaki kapásból öt élvonalbeli borászt Kiskőrösről. Na jó, túl szigorú vagyok. Mondjon hármat. De lehet, hogy egyet sem könnyű találni. Miközben ezt gond nélkül megtehetjük Mád, Etyek, Eger, Tokaj, Villány, Sopron, Gyöngyöstarján vagy Szekszárd vonatkozásában. Akkor mitől lenne és kiknek a körében a legnépszerűbb borvidéki település Kiskőrös?

A tudósításból kiderül, hogy „Az ország legkedveltebb borvidéki településévé az a település válhatott, ahol - az adott helység lélekszámát is figyelembe véve - abszolút értékben és arányaiban a legtöbb borász és borkedvelő koccintott 2011. szeptember 4-én 16 órakor.” Szervezőbizottságként Sztanev Bertalant és dr. Prónay Bencét jelöli meg a tudósítás. A támogatók: Vidékfejlesztési Minisztérium (VM), Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ), Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT), Pest-Buda Bistro, Kultúrpart.hu, Az ihatóbb Magyarországért és a CBA.

Nem akarok abba belekötni, hogy vagy abszolút értékben vagy arányaiban koccinthatnak a legtöbben egy településen, ez a két szám csak azonos lélekszamú települések esetén esik egybe. Már azért se kötekedjünk, mert a kezdeményezés maga elvben dicséteres (elvben mondom, mert nem tudom, hogy az akció mennyi közpénzt emésztett fel, ha reális mennyiségűt, akkor áll meg az elismerés), mint ahogy minden olyan kezdeményezés dicséretes, mely a magyar borokra hívja fel a magyar közönség figyelmét. Kevés annál fontosabb cél van, mint elérni, hogy a magyar ember minél több magyar bort igyon, sőt, hogy olyan kereslet legyen Magyarországon a magyar borok iránt, hogy az legyen a probléma, hogy ki tudjuk–e elégíteni az exportigényeket.

Ugyanakkor az is tény, hogy más címet kellene adni egy effajta kezdeményezésnek, különben olyan komolytalan dolgokat olvashatunk a címben foglaltakon túl, mint az, hogy 2011-ben tokaji borvidéken Olaszliszka település vagy az etyeki boridéken Budafok településrész volt a legkedveltebb. Miközben a tokaji borvidéken alighanem Bodrogkeresztúr, Mád és Tokaj között dőlne el egy reális verseny, az etyeki borvidéken pedig semmi kétség, hogy a Pincefesztiválnak valamint a most zárt Kezes-lábasnak köszönhetően méltán népszerű névadó település lenne egy reális felmérésben a legnépszerűbb.


Dorozsmai Endre