Többek között minket, a héten jött ki az adat. Most éppen nem vagyunk nettó befizetők, hurrá. Indul is egy beruházási támogatás október 16-tól borászati gépekre, berendezésekre. A gond csak az, hogy 35 százalékos támogatás vehető igénybe, ami a kistermelőket gyakorlatilag kizárja a pályázók köréből, és tovább erősíti a nagyvállalatokat.



Ennek oka az, hogy a kistermelő olcsó, sokszor használt gépeket vásárol. Utóbbira nem lehet pályázni, a kis gépre pedig nem érdemes. A pályázati adatlapok kitöltése ugyanis annyira komplikált, hogy néhány tíz vagy százezer forintos berendezés esetén értelmetlen vesződni vele, és magunkra húzni az ellenőröket. Sokkal egyszerűbb, és pont ugyanott van, ha nem kér számlát a gazda, lealkuszik 5-10 százalékot az árból, és megspórolja a pályázatíró alap- és sikerdíját.

Forrás: de

Hetek óta hívogatnak a pályázatíró cégek a kiváló lehetőség miatt. Ugyanazt mondom mindegyiknek, amit eddig is mindig. Tegnap azonban egy minisztériumban dolgozó ismerősöm is lelkendezve hívta fel a figyelmemet a kihagyhatatlan esélyre, úgyhogy  most billentyűzetet ragadtam, és leírom, hátha elhallatszik az égig: a 25-35 százalékos támogatások a zöldbáróknak és a multiknak kedveznek, tehát ha a magyar kisvállalkozók támogatása a cél, akkor másképp kell csinálni.

A mai magyar valóság ugyanis az, hogy a gépkereskedők jellemzően ráteszik a támogatás mértékét az árra. Igen, csúnya dolog, de így megy ez. Szintén csúnya dolog számla nélkül vásárolni, de ez is létezik nálunk a valóságban. Szerintem ugyancsak erkölcstelen pályázatírás címén megkopasztani a lehetőségekkel élni próbáló embereket, de szabad országban élünk. Illetve nem is annyira, mert számos ellenőr kapja a fizetését azért, hogy hosszú éveken át ellenőrizze az ilyen - egyébként utófinanszírozott - támogatások felhasználását töviről hegyire.

Forrás: de

A kisvállalkozók, akik a nehezen összerakosgatott pénzükből úgyis megvennék a szükséges berendezéseket így továbbra sem fognak sok oldalas pályázatokat írni. A vállalatóriásoknál pedig ezután is lesznek alkalmazottak erre a célra, és meg fogják valósítani a sokszor látszólag felesleges, soha meg nem térülő, és egyetlen új munkahelyet sem létesítő milliárdos beruházásaikat.

Szerintem érdemes lenne átgondolni a támogatások rendszerét, mert megint nagyon fogunk csodálkozni, hogy miért nem tudjuk lehívni a maximális összeget az Uniótól, miért nem bővülnek a kis- és közepes vállalkozások, és miért nincs több új munkahely.

Forrás: de