A Felháborodtak a szőlőtermelők című bejegyzésre az alábbi olvasói levelet kaptuk.



A demagógia azért veszélyes formája a megnyilvánulásoknak, mert felszínes közelítésben olyan, mintha igaz lenne, ugyanakkor - figyelmesen szemlélve - kiderülnek a manipulatív torzításai.

Demeter Endre "felháborodtak a szőlőtermelők" című írásáról csak azért nem mondjuk, hogy hazugságokat tartalmaz, mert hazugság csak az, amiről állítója maga is tudja, hogy nem igaz. Így csak annyit jegyeznénk meg, hogy igen sok valótlanságot tartalmaz.

Néhányat közülük ízelítőnek:

- Gágány Úr nem jogász, hanem kertészmérnök, a Kertészeti Egyetemen szerzett doktorátussal.
- A megválasztott Elnök nem a Promontorbor Zrt. borásza, hanem az Arany-Aszú Kft. ügyvezetője, egyben 12 HA-os mádi szőlőbirtokos.
- A Promontorbor Zrt. soha nem engedélyezett "egyet fizet, ketőt kap" akciót, főleg nem tokaji borokkal.
- A Promontorbor Zrt-nek nincsenek százmilliós tartozásai a termelőknek és nincs tízmilliós tartozása a hegyközségnek.

Tisztelt ex jogász úr! Szakmai ismereteit nem tudom mikor, hol és milyen színvonalon szerezte, de én, mint borász, annyira tisztában vagyok a jelenleg érvényes jogszabályokkal, hogy választársra csak hegyközségi tag jogosult, tehát jelen esetben meghatalmazást is csak a Mádi Hegyközség tagja adhatott, ugyanakkor a jog nem határozza meg, hogy kit lehet megbízni a képviselettel, ha egyébként az illető nincs eltiltva a közügyektől és nem cselekvőképtelen stb.

Nem az a kérdés, hogy ki emeli fel a kezét a szavazáson, hanem az, hogy a megbízó elvárásai szerint teszi-e!

A mádi választáson, a megválasztott elnök több mint negyven szavazattal kapott többet az ellenjelöltnél, ami tetemes különbségnek tűnik.

A választás tisztaságáról csak annyit, hogy a megválasztott elnököt többen megkörnyékezték, hogy lépjen vissza az ellenjelölt javára, és többen tették fel a kérdést, miért olyan fontos nekünk, hogy ő legyen az elnök, tették ezt az ellentábor prominens képviselői. Csak mellesleg jegyzem meg, hogy a magukat a mádi termelők megmentőinek tartó személyek többsége a termelőktől egy fürt szőlőt sem vásárol fel, ugyanakkor szinte alig van köztük olyan, akitől az ezerszer elátkozott Promontorbor Zrt. ne vásárolta volna fel az eladatlan, vagy - milyen érdekes több csúcsborász esetében - eladhatatlan borkészletét.

A Promontorbor Zrt-ről csak annyit, hogy az elmúlt években a Tokaji Borvidék meghatározó szereplőjévé vált mintaértékűen művelt szőlőültetvényeivel, a felhagyott szőlőterületek művelésbe-vonásával, a világörökség részét képező, elhanyagolt pincék rendbetételével.

Mint piaci szereplő természetesen szálka azoknak a szemében, akiket zavar, hogy a tokaji bor ma már nem csak a királyok bora, zavar, hogy kispénzű polgárok is koccinthatnak időnként tokaji aszúval. Őket zavarja az is, hogy a mádi hegyközség tagjai - és ezt hangsúlyozni kell - a mádi hegyközség regisztrált tagjai, és nem bérszavazók, egy szakmailag képzett, a termelők és a hegyközség érdekeit mindenkivel szemben képviselő elnököt választottak, demokratikus szavazáson. Aki ezt nem tartja tiszteletben, az a demokrácia létjogosultságát kérdőjelezi meg.

Budapest, 2010. szeptember 17.

 

Dr. Gágány Tibor      
Promontorbor Zrt. vezérigazgató 

Deák Lajos
Főborász