Nálunk a témák rendszerint visszatérnek. Magyarországon éppen a legnagyobb hamisítások idején volt zárjegyes a bor. Aztán fél éve újra felmerült az ötlet, hogy vissza akarják hozni. Először mindenki nagyon nevetett, aztán elgondolkodott, hogy ezt ki is gondolhatja komolyan.

Jól látszott, hogy a Hegyközségek lobbizan az ügyben, az alföldiekre hivatkozva. Ezért az alföldi minőségi termelők összeültek, és deklarálták, hogy közülük senki nem akar ilyesmit, rájuk ne hivatkozzon, aki zárjegyet akar. Most újra előjött az ötlet, és nagyon reméljük, hogy gyorsan a szőnyeg alá söprik újra, a kitalálóival együtt, akikről majd akkor írok bővebben, ha kénytelen leszek rá.

Most csak néhány kollega véleményét idézném:

"Felháborítónak, átgondolatlannak és indokolhatatlannak tartom."

"Nincs kedvem végig gondolni hogy kinek mi lehet a fejében."

" Valakinek elgurulhatott a gyógyszere. Egyrészt, egyetlen borászt sem hallottam panaszkodni, hogy mennyire hiányzik a zárjegy, mert az feldobná az eladásokat. Másrészt, a 1,5 literesnél nagyobb palackokra, kannákra, tartályokra, stb. most is kell zárjegy. Azokban pedig elég ritkán lehet kapni kadarkát a Nagy-Egedről, vagy furmintot az Úrágyából. Szóval nem értem, hogy mi értelme lenne, de el tudom képzelni, hogy mekkora (teljesen felesleges, hasznos adattartalom nélküli) adminisztrációt fog ez jelenteni mindenkinek, akinek közé van a borhoz!"

Demeter Endre