A magyar kormány és Tőkés László EP-alelnök irodája szervezte azt a borbemutatót, mely a Kárpát-medence borászati egységét volt hivatott bemutatni. A kóstolón a hat magyarországi borrégió egy-egy élvonalbeli képviselője, valamint minden nagyobb elcsatolt területi egységről egy-egy arculatformáló borász mutatta be három-három borát. Az Észak-Pannóniai borrégiót Rókusfalvy Pál képviselte, a Balatoni borrégiót Jásdi István és neje, Dél Pannóniát Bock József és Tamás Róbert sommelier, a Duna borrégiót Frittman Anita, az egrit Kaló Imre s Tokajt Demeter Zoltán. Felvidékről Bott Frigyest hívták meg, aki e tájegység borászai közül talán a legmélyebben integrálódott a magyarországi boréletbe, Erdélyt nem meglepő módon Balla Géza képviselte, Délvidéket s azon belül a Szerémséget pedig Maurer Oszkár, aki idén kapta meg a Magyar borért díjat.

 

A rendezvény a politikum képviselőinek köszöntőivel kezdődött, a szónoklatokból egyetlen gondolatot idéznék, mely tulajdonképpen a kezdeményezők és a szervezők motivációjára világít rá s amit Tőkés László ekként fogalmazott meg: „a teremtett világot, az európai földrészt, a természetes régiókat − ezenképpen pedig a Kárpát-medence csodálatos szépségű térségét − nem lehet és vétek volna természetellenes módon és politikai kizárólagossággal szerteszakítani. A história, a geográfia, a religió, a kultúra és a geopolitika egyaránt ennek az európai nagyrégiónak a természetes egysége mellett szól.” Külön öröm volt együtt látni a lengyel és magyar földművelésügyi minisztert, akik a két nép történelmi barátságának hangsúlyozásán túl egy szimbolikus gesztussal – Fazekas Sándor egy palack különleges minőségű bort adott át lengyel kollegájának – jelezték, hogy a lengyel elnökség alatt is a magyar borok lesznek terítéken.

A borok szakmai felvezetője Mészáros Gabriella, nemzetközi borakadémikus volt. A rendezvény rangját emelte a kalotaszegi, közelebbről mérai Csűrös zenekar és tánccsoport, akik olyan hangulatot teremtettek az Európa Parlament folyosóján, hogy a hivatalos program után órákkal is zengett a ház a magyar népdaloktól. S nemcsak a zenészek s a táncosok énekeltek egy idő után, hanem a borászok, valamint a felvidéki, erdélyi és anyaországi EP képviselők egy része is.

A borok egytől egyig ütötték a mércét, nem szívesen emelnék közülük ki egyet, de ha nagyon megszorongatnának, akkor Demeter Zoltán Főborára szavaznék, mely mindenféle „de” és „ámbár” nélkül megtestesítette a tökéletességet a tokaji édes bor kategóriájában, értelmetlennek látnám elemezgetni, egyensúly-, illat- és íz-ornamentika stb. szempontok alapján, aki kóstolta, tudja milyen, aki nem kóstolta, annak úgysem pótolja az élményt a leírás.

Hadd álljon itt viszont a remek borsor:

 

Felvidék, Párkányi borvidék

 

Bott Frigyes

Hárslevelű 2009

Rajnai rizling 2009

Vinculum /juhfark/ 2009

 

Erdély (Partium, Bánság), Ménesi borvidék

 

Balla Géza

Kékfrankos Prémium 2006
Pinot Noir 2007
Kadarka 2008

 

Délvidék, Szerémi borvidék

 

Maurer Oszkár

„Fodor” Olaszrizling, 2006

Csücsülős (Szerémi Zöld – Mézes Fehér – Bakator), 2009

Rajnai Rizling (Kárász dűlő), 2009

 

Dél-pannónia, Villányi borvidék

 

Bock Pince 

Bock Cuvée 2006

Cabernet Franc Selection 2007.

Magnificó 2007

 

Tokaj (Borrégió és borvidék egyben)

 

Demeter Zoltán

Veres, 2007

Főbor, 2008

Aszú 6 puttonyos, 2001

 

Észak-Nyugati borrégió, Etyeki borvidék

 

Rókusfalvy Pál

Sauvignon Blanc 2009

Pinot Blanc 2009

Chardonnay 2009

 

Egri borrégió, Egri borvidék

 

Kaló Imre

Leányka, 2001

Rosé, 2001

Bikavér, 2000

 

Alföldi borrégió, Kunsági borvidék

 

Frittmann Pince (képviseli: Frittmann Anita)

Ezerjó, 2010

Cserszegi Fűszeres, 2010

Cabernet Sauvignon - Cabernet Franc, 2007

 

Balatoni borrégió, Balatonfüred-Csopaki borvidék

 

Jásdi István

Nagykúti Chardonnay, 2009

Lőczedombi Olaszrizling, 2009

"Ranolder fehér" Furmint - Olaszrizling házasítás (Siralomvágó dűlő), 2008

 

Dorozsmai Endre