Mit veszít az értékéből egy találó megfogalmazás, ha közhelyesítik? Óhatatlanul is felvetődik az emberben e kérdés, midőn leírja sokadikként az egri bikavér fehér testvérének neve kapcsán az első asszociációt: Csillag születik. A cím az összes áthallásával annyira találó, hogy egyszerűen minden molekulám tiltakozik az ellen, hogy lemondjak róla pusztán azért, mert a névadás kapcsán ezt már mások is elmondták, leírták.

Forrás: de

A Magyar Tudományos Akadémia dísztermében immár ötödik alkalommal megrendezett nagy egri seregszemle egyik nóvuma volt ez, a délben kezdődő, remekül koreografált szakmai megnyitón (rövid, lényegretörő üdvözlő beszédek az Egri Bormíves Céh elnöke, Pók Tamás, Eger polgármestere, Habis László, valamint Csutorás Ferenc borász részéről, korrekt felhozatalú, de kellően visszafogott állófogadás, melyben érdekes módon talán a desszert-vonal volt a legerősebb a maga igényességet és egyszerűséget egyszerre megcsillantó puritanizmusával - túrókrém, mákosguba-tortácska, vajas kenyérpuding és morzsasütemény volt a választék -, továbbá a kóstolható  nyolcvan bor közül kb. két tucat, kiemelve a "csillagtematika") is külön hangsúlyt kapott az új egri nevezetesség.

Forrás: de

Összesen nyolc pincészet jelentkezett az új márkanevet hordozó fehér cuvée-vel, név szerint (abc sorrendben): Balga István, Csutorás Ferenc, Gál Lajos, Gál Tibor, Lőrincz György, Thummerer Vilmos, Varsányi Pincészet, Tóth és Tóth Pincészet. Valamennyi tétel kellemes, jóivású, reduktív karakterű bor volt (legemlékezetesebb számomra a Balga pincészeté volt, de lehet, hogy ha egymás mellett kóstolnám a nyolc tételt, akkor más lenne az eredmény, igazság szerint minőségben nagyon közel voltak a borok egymáshoz) - de ez optimista prognózisom szerint csak a kezdet.

Forrás: de

Elvégre, ha megmarad a Csillag harsány savú, orrbaverő illatú, a szüret évét követő év márciusára lepalackozott könnyed, reduktív jellegű ivóbornak, akkor kár volt kitalálni, megcsinálni. A cél az lenne, ami Bikavér esetében megtörtént: hogy a Csillag egy egriséget, igényességet, érleltséget és komplexitást egyaránt felmutató kiemelkedő bor legyen, mely felhívja a figyelmet arra a köztudatba még kellően be nem ivódott igazságra, hogy Eger kiváló "fehérbor-termő" vidék. A minőségi Bikavér-készítés fontosságát a vezető pincészetek zöme felfogta és annak megfelelő borokat készít. Nem véletlen, hogy Eger egyik legsikeresebb és egyben legdrágább (s a kettő együtt fontos!) bora - Lőrincz Gyuri etalonértékű Merengője - is Bikavér.

Forrás: de

Legszebb álmaimban a Csillag nem a szinte bármely borvidéken megfelelő felszereléssel és know how-al gond nélkül elállítható technológiai bor, hanem a legemlékezetesebb egri cuvée-k méltó partnere. Az Örökké, a Gloria, az IQ vagy az Abrakadabra valódi vetélytársa. Félreértés ne legyen, nem baj, hogy a Csillag már most bemutatkozott, ezt a borszerető közönség kifejezetten kívánta, miután széles körökben meghirdetett pályázat útján adták a nevet, majd beharangozták az új sztárbort. De ez csak az első lépés. Van hová továbblépni.

Dorozsmai Endre