Azt  mondják, néha még maguk az érintettek is, hogy a székely ember sört iszik meg pálinkát. Amire maguk a székelyek még rá is dupláznak azzal, hogy ha borhoz jutnak, az csak amolyan pityóka-bor, azaz burgonya-bor. Csodálkozik is a messziről jött ember, hogy hallott már tablettás borról, műtrágyaborról, de hogy krumpliból bort csináljanak, arról kevésbé. Amiután kellően elálmélkodott, érkezik a megfejtés: a krumplit átviszik a székely atyafiak a hegyen és elcserélik borra a moldovaiakkal.

A valós helyzet minden esetre az - személyes tapasztalatok alapján mondom - hogy a Székelyföldön nagyon is megvan az igény a minőségi borok s azon belül különösen a magyar borok iránt. Egyre több olyan kezdményezésre lenne szükség, mint a csíkszeredai Borbarát pince, ahol a város szívében a ménesi (tehát kvázi helyi, bár megjegyzendő, hogy Ménestől Székelyföld jóval messzebb van, mint Budapest) Balla Géza borai mellett meg lehet kapni Pálos Miklós, Font Sándor s más magyar borászok borait is.

Vélhetőleg a székelyföldi új generációnak a magyar borok iránti receptivitására alapozott Toró T. Tibor és Szilágyi Zsolt, amikor úgy határoztak 2004-ben, hogy az akkor 15. születésnapját ünneplő tusványosi nyári szabadegyetem keretén belül boros program is lesz, egy borsátor formájában, ahol naponta mutatkoznak be magyar pincészetek. (A bálványosi szabadegyetem 1997-re kinőtte a kereteket és átköltözött Tusnádfürdőre, így lett belőle tusványos, lásd még itt.

Azóta évről évre kóstolót tart vagy képviselteti magát 6-8-10 borászat a magyar élvonalból. Járt itt (időrendi sorrendben): Gere Zsolt, Tiffán Zsolt, Pók Tamás, Árvay János, Csizmadia András (2004-ben), Hernyák Laci, Jásdi István, Tóth Sándor, Jekl Béla, Tiffán Zsolt, Geönczeöl Attila, Csávossy György, Balla Géza, Demeter Ervin (2005-ben), Légli Ottó, Laposa József, Kaló Imre, Vincze Béla, Takler Ferenc, Dúzsi Tamás, Bárdos Sarolta, Molnár Péter (2006-ban), Dula Bence, Gál Helga és Zsombor, Konyári János, Vida Péter, Orosz Gábor (2007-ben), Tálas László, Kisari István, Johann Brutler, Béltekről, Halmai Csaba (2008-ban), Karner Gábor, Losonci Bálint, Vesztergombi Ferenc (2009-ben), Drozdik Attila, Sike Tamás, Eszterbauer János, Alkonyi László és Asztalos Zoltán 2010-ben. A visszatérő borászokat csak első látogatásuk kapcsán említettem. Többen „csak” borokat küldtek, ők nem kerültek a felsorolásba.

2008 és 2010 között a Vinum Primatis is képviseltette magát a táborban, az érdeklődők kora délutántól éjjel kettőig válogathattak a VP szortimentjének alacsony haszonkulccsal kalkulált nemes nedűiből, ami a tábor egyik legnépszerűbb sátrává tette a borsátrat. 2008-ban és 2009-ben a VP vezérkara Molnár József akkori vezérigazgató, Geönczeöl Attila borászati szakértő és Konkoly Mihály értékesítési vezető személyesen, segítség nélkül látta el a tömegek borral való kiszolgálását, aminek külön bája volt.

Idén is izgalmas lesz a borsátor programja. A szerdai napra (2011. július 20.) Szeremley Hubát és Kolonics Károlyt várják, csütörtökre Kovács Nimródot és Simon Józsefet,
péntekre a Sauska pincét és Heimann Zoltánt, szombatra Bárdos Saroltát, Molnár Pétert és Kiss Istvánt.

A borok terén is tartalmas hétre számíthatnak a Kárpát medence minden szegletéből összesereglő táborlakók.

Dorozsmai Endre