Midőn megkérdeztek egy alkalommal egy borszakértőt, hogy miből tudhatja a közember, hogy egy bor jó-e vagy sem, az illető azt a lakonikus és egyszerű választ adta, miszerint „onnan, hogy a bor jó drága”. Habár a válasz első olvasatra idegesítően fölényes, lekezelő és nyegle, végső soron nem alaptalan. Mert persze, hogy a legjobb dolog egy bort úgy megvásárolni, hogy előtte megkóstoltuk. Sőt, úgy kóstoltuk, hogy már mögöttünk van néhány ezer bor megkóstolása. De ha a borok világában járatlan ember egyedül kell orientálódjon, akkor bizony az ár – egyéb, pl. egy szakértő jóbarát - híján elég jó mérce.

Akkor már csak azt kell tudnia, hogy hol érdemes egyáltalán árakat fürkészni. Mert nem mindegy, hogy az ember a bevásárlóközpontban nézelődik, egy plázás borszaküzletben, ahol nagy a bérleti díj, ami a borok árán is meglátszik általában, vagy egy jól menő, az árakat ésszerű határok között tartó borszaküzletben.

Nem árt tehát egy megbízható borszaküzlet. (Nekem a Budakeszin működő Pincekulcs a kedvencem, utána szorosan a Bortársaság, ha valamiért muszáj bevásároló-központba menni, akkor a CORA a megoldás, szerintem ott a legjobb a borfelhozatal.)

Következő probléma, hogy sokkal több a borszerető ember, mint azok, akik meg tudják engedni maguknak, hogy 20-30-40 euró magasságában vásároljanak rendszeresen borokat. Tapasztalatom szerint az átlagjövedelemmel rendelkező borrajongók a forráshiányt az ingyen hozzáférhető információkkal kompenzálják. A drága borokat megkóstolják különböző egységáras vagy ingyenes rendezvényeken (VinCe, 7x7, Egri kóstoló, Furmint Február stb. illetve különböző szaküzletek ingyenes bemutatói) s ha bort vesznek, akkor elsősorban az ár/érték arányra figyelnek. Mindenkinek megvan a maga „best buy” toplistája, s nem előnytelen, ha ezekre kölcsönösen figyelünk.

Jómagam az alább következőket emelném ki. A válogatás persze szubjektív, nem véletlen hogy egyes borászok több tétellel is szerepelnek. A borok jellemzően a Bortársaságnál kaphatóak, ha van kivétel, azt ott jelzem.

Könnyű fehérborok

Konyári János: Chardonnay, 2010, 1320 Ft – évről évre stabilan magas minőséget adó korrekt reduktív a bor a mindennapokra.

Légli Ottó: 333, 2010, 1180 Ft – az év 333. napján forgalomba kerülő hasonló filozófiájú és áru bor a Dél Balaton másik sztárborászától.

Dúzsi Tamás: Fürtike, 2010 – 1090 Ft. Könnyed kellemes, reduktív Ezerfürtű. Slágerbor.

Nyakas: Aligvárom cuveé, 2010 – 1250 Ft Jól eltalált névválasztás, tipikus Nyakas karakter, baráti díjszabás.

 

Komoly illetve „nagy” fehérek

Kerkaborum: Vörcsöki Furmint, 2008 1720 Ft – egy nagy fehérbor a javából, komoly meglepetést okozhat vakon összeengedve somlói és tokaji társaival. Árban azoknak durván fele. Heimann Zoltán és Bussay László közös kezdeményezése.

Szeremley Huba: Badacsonyi Szürkebarát, 2008 – 1990 Ft – Minerális, fajtakarakteres, komplex, szépen felépített tétel. Legutóbb a VinCE-n kóstolhattuk a MW kurzuson két fajtársa mellett vakon.

Tokaj Nobilis: Birtokbor, 2009 – 2130 Ft Bárdos Sarolta és Molnár Péter remekbe szabott Furmint-Hárslevelű házasítása potom pénzért.

Demeter Csaba: Egri Hanga cuveé, 2009 - 1300 Ft körül megkapható Bordeaux-i aranyérmes fehér cuveé. (Veritas, Cora, stb.)

Béres Pincészet: Holdezüst Cuveé, 2008, 1170 Ft (Veritas) – ára egyenesen mellbeverő, a Naparany kedves, félszáraz társa. Eredetileg hasonló volt az árfekvésük, a Holdezüsté időközben valamiért szinte felére esett.

 

Rosé

Konyári János:  Cabernet – Merlot Rosé, 2010 – nem olcsó rosé a maga 1490 Ft-os árával, de idén nem kóstoltam jobbat. Gyümölcsös, intenzív illat, jó savak, ropogós, üde bor, azt adja, amit egy könnyed, jó ivású rosé adhat.

Font Pincészet: Soltvadkerti Kékfrankos Rosé, 2010 – 1100-1200 ft Évról évre több jelentős versenyen nyernek Fonték aranyat ezzel a kedves, illatos, behízelgő roséval.

 

Könnyed vörös

Tüske Pince (Halmai Csaba): Kékfrankos, Az alapok, 2007 – 1490  Nomen est omen. Jó ivású szekszárdi Kékfrankos a mindennapokra.

Dúzsi Tamás: Leányvári Kékfrankos, 2007 – 1470 Hasonló ár, hasonló filozófia a Rosékirálytól.

 

Komoly vörös

Ikon: Cabernet Sauvignon, 2008 – 1890 - nem lelem a Bortársaság honlapján, lehet kifogyott, de vélhető, hogy sok helyen még polcon van. 1890 Ft az ára, baráti körben megejtett vaktesztünkön leverte a többszörös áron kapható délpannon nagyságokat.

Tűzkő: Talentum Cuveé, 2006 – 1855  - ez a pincészet igazságtalanul kimaradt a közérdeklődés homlokteréből, kevés a hír felőle, holott igen szép vörösök kerülnek ki tőlük. A fehérek időnként csalódást okoznak. (Veritas)

 

Vörös nagyágyúk

A vörösnagyágyúk per definitio drágák.

De nem mindegy, hogy 3000, 5000, 8000, 10000, 15000 vagy 20000 Ftot perkálunk le értük.

Tüske Pince: Baranyavölgyi Cabernet Franc, 2007 – 3280 Ft – koncentrált, kerek, sűrű szövésű, elegáns Cabernet Franc.

Konyári Pince: Cabernet – Syrah, 2008 – 2790 Ft – miközben a legtöbb bornak felfelé megy az ára, Konyáriék kb. 500 Ftot engedtek az árból e bor esetében, mely 3300 ft körül is bőven megérte az érte kiadott minden forintot.

 

Dorozsmai Endre