A vonatból lázasan dolgozó embereket látok a földeken országszerte. Budapesten átszaladva örömmel láttam, hogy a tavasz az utcákat is megtöltötte élettel, bár ott valamivel nehezebb megállapítani, hogy mit is csinálnak éppen. A fejem tele van a tavaszi feladatokkal. Gyorsan történik ilyenkor minden, és a mostani döntések az egész évet meghatározzák.

Télen volt idő alaposan átgondolni a metszést, időben el is kezdtük, már majdnem készen van. A lehető legkisebb hozamot állítottuk be, mert ez eddig is bevált. A metszés az év kezdetén, a szürettől távol van, mégis fontos időszak. A meghagyott rügyek száma ugyanis meghatározza a várható termést, azon később csak sok munkával lehet valamit változtatni, persze csak lefelé. Érdemes előre gondolkodni, mérlegelni minden szempontot. Alacsony terheléssel nagyobb biztonsággal fog teljesen beérni a szőlő, akár közepes évjáratban is. Esős évben pedig kevésbé lesz hajlamos a betegségekre. A kevesebb több elve viszont csak akkor működik, ha a fajlagosan drága alapanyagnak lesz piaca, megfizetik. A kockás füzet mellett a naptárra is figyelni kell, mert ha a metszés nincs kész időben, könnyen előfordulhat, hogy szüretig sem hozzuk be a lemaradást.

A korai, úgynevezett lemosó permetezés az utóbbi időben egyre fontosabb lett. Régen nem tartottuk szükségesnek, szinte ráolvasásnak tűnt, az utóbbi extrém évek azonban azt mutatták, hogy nagy bátorság kihagyni. Személy szerint igyekszem minél kevesebb és gyengébb mérget juttatni az ültetvényre, de a lemosó permetezéshez a hagyományos szerek is jók, és a szüret még nagyon messze van, a gyümölcsben lévő szermaradvány valószínűsége matematikailag nehezen kifejezhető.



Gyomirtó szereket is ilyenkor szokás bevetni, mert a növény vegetációja még alig indult el, tehát csekély a veszély, a haszon viszont kecsegtető, jó időzítéssel két kapálást is ki lehet vele váltani. Ez a szertől és a kézimunka költségeitől függően akár 30-40 százalékkal is olcsóbbá teheti a talajművelést. Én idegenkedek az ilyesmitől, és ha akarnám sem használhatnám, de megértem azt is, aki él, illetve öl vele.

A nyitó szántás ideje a tél múlásával jön el, amikor kienged a fagyott talaj, majd felszárad a sár. Élmény látni a művelt földet, mert rendezett, látszik rajta, hogy van gazdája. Nálunk a kocsmában megszólják azt, akinek nincs rendszeresen beszántva a szőlője, gazban áll a növény. A kérdés azonban összetett, mert bizonyos gyomok hasznosak is lehetnek. Védenek a talaj lemosódása ellen, növényvédelmi szempontból pedig biológiai sokféleséget teremtenek, és otthont adhatnak más hasznos életformáknak is. A túlzásba vitt talajműveléskor azonban a nehéz gépek tömörítik a földet, ráadásul sok drága gázolajat és alkatrészt is elfogyasztanak.



A gondolkodás, olvasás, számolás, beszélgetés szerintem nagyon fontos. Igen, a mezőgazdaságban is. Rengeteg döntést hozunk egy évben, még azzal is, ha valamit nem teszünk meg. Megnyugtató, ha ezek tudatosak, és tudáson alapulnak.

Demeter Endre