A világ negyedik legnagyobb pincészete, a chilei Concha Y Toro vendégei voltunk egy reggeli borkóstolón, amelyet Daniela Perez, chilei bornagykövet asszony és Buday Péter adott a magyar borbloggereknek a Larus étterem teraszán. Az ördög-logós latin hangulatú borok jó kezdetnek bizonyultak egy napsütéses péntekhez.
Chile számára igen fontos virágzó külkereskedelme. Concha Y Toro pincészet 9300 hektár szőlőültetvényével a szőlőterületek rangsorában a negyedik, bortermelésben pedig a második legnagyobb a világon. Jelen vannak az amerikai, ázsiai, brit, latin-amerikai piacon, és Európában is terjeszkednek. Prémium márkájuk, a Casillero del Diablo – az ördög pincészete- borait kóstoltatták.
A Casilero del Diablo legendája a kezdetekig nyúlik vissza. Don Melchor de Concha y Toro, a pincészet alapítója félretett magának a legjobb boraiból egy-egy palackkal, amelyek aztán eltűntek. A tolvajok távol tartása érdekében a Don elhíresztelte, hogy az ördög lakik a pincéjében. Innen a márkanév, és erre épül a Manchester United – a vörös ördögök – európai piacot célzó támogató kampánya is. A szlogen - "Új ördög a csapatban."
A latin emberek tudnak élni. Az életszeretet ragyogta be ezt a különös reggelt, és köszönt vissza a boraikból is. Buday Péter – latin-amerikai és magyar ételkülönlegességekkel készült, és a reggeli során minden fogáshoz gasztronómiai idegenvezetést is tartott lelkes kínálás közben.
A kóstolót egy könnyű savignon blanc nyitotta. Hozzá remekül passzoltak a sajtos enpanadas falatkák, a zöldfűszeres garnéla és a hagymás avokádókrém, a guacamole – tengerparti reggelik ízét idézve. A reggeli egyik csúcs íze a kaviárral tálalt szarvasgombás fürjtojás falat és a savignon blanc násztánca pezsdítő élmény volt.
Chile különösen jó földrajzi adottságokkal rendelkezik a bortermelés számára - mondta el Daniela Perez. Az Andok lábainak védett völgyei, az állandó napsütés, a Csendes-óceáni szél, kiváló talajviszonyok tökéletes feltételeket teremtenek a kedvelt szőlőfajták termesztéséhez.
A chilei borok jó része a Central Valley nevű, hatalmas bortermő vidékről származik. 2010-ben súlyos földrengések pusztították az országot, a szőlőültetvényeket is. Rengeteg bor elfolyt, az utak tönkrementek, ami minden bizonnyal érezhető lehet majd az árakon.
Az eszmecsere közben sorban érkeztek a fűszeres vörösök - merlot, cabernet sauvignon, shiraz és carmenere. Ahogyan a külföldi ízlés számára kuriózum egy gyönyörű kadarka, úgy a magyar ízlésnek is egzotikus egy chilei carmenere.
A cabernet sauvignon - jól harmonizált a hozzá komponált töltött borjúszeggyel, amihez forraltborkrémet kínált vendéglátó chefünk.
A shirazhoz készült a Malackaraj által híres édes-véres hurka, majd meglepő merlot-élmény következett. A bíborszínű jóság csokoládés illata, fűszeres, vaniliás, gyümölcsös íze, jó tannin-sav aránya, hosszú lecsengése a Mészáros Gábor által készített kézműves csokoládéval tört elő.
Az idilli chilei borreggeli a chilis csokoládéval véget ért, és vissza kellett térnünk a dolgos hétköznapokba. A vénasszonyok nyara talán még kitart, ahogy a napsütéses reggel élménye is megmarad.
Utolsó kommentek