Szilveszterkor fogy el a legtöbb a gyöngyöző italból, amely teljesen összefonódott az új esztendővel, ezzel a különleges alkalommal. Titokzatossága és ünnepélyessége miatt mára a szilveszter jelképéve lett. Nálunk a vasárnapé is, hiszen 2003 óta folytatunk kísérleteket hagyományos készítésű nyerspezsgőkkel, amelyek nagyon szépen kísérik az összes ünnepnapot.

A pezsgőt születése óta rengeteg titok övezi, a készítéstől a bontásig. Emiatt mindig érdekes volt, az emberi fantáziát csiklandozzák a buborékok. Talán ezért is vágtunk bele annak idején a kutatásába, és fordítottam annyi időt és energiát a nehezen tanulható téma utáni járkálással. A pezsgőmesterek ugyanis inkább az életüket adnák, de a titkokat megtartják, óriási felkészülés és nagy bizalom kell ahhoz, hogy olyan kérdést tudjunk nekik feltenni, amire érdemben válaszolnak. Fontos a hangulat egy ilyen terméknél, hiszen a pezsgőt senki nem csak egy italnak tartja. Nekem például a hobbim, ami másoknak annyira érdekes, hogy több száz kilométert is hajlandóak utazni egy-egy kísérlet miatt.

Az ünnepélyesség a pezsgő talán legfontosabb tulajdonsága. Ez teszi elképzelhetetlenné a szilveszteri mulatságot nélküle. Mivel a babona szerint egész évben úgy élünk, ahogy újév napján, mindenki igyekszik a legmódosabban étkezni és inni, biztosítva ezzel az egész éves jólétet. A gyöngyöző pezsgő látványos, és a jómód, a luxus egyik fontos jelképe, így nincs társaság, ahol ne fogyasztanák ilyenkor.

A magunk részértől óvatosságra intenénk, mert a szénsav gyorsítja az alkohol oldódását, de ennél nagyobb baj, hogy az édes pezsgők kivétel nélkül nem természetes maradékcukorral készülnek a technológia sajátosságai miatt. A hozzáadott cukorral, nagy mennyiségben fogyasztott italok pedig az instant fejfájás szinonímái, ezért az egyszerű tanácsunk, hogy csak szárazat, azt is válogatva és mértékkel. BÚÉK!

Demeter Endre