Franz Weningernek ítélte a Burgerlandi borvidék szakmai zsűrije a Goldene Traube 2010 (aranyfürt) elismerést a Pannon-régióért kifejtett tevékenységéért. A borász a határon átnyúló munkájával nem csak a soproni borvidéket, de az egész magyar szakmai életet lendítette, mégis otthon tüntették ki.



Forrás: Tóth Adrienn

Az 1986-ban alapított borvidéki díj most új kategóriával bővült, először adták át Pannon-régiós elismerésként. Elnyerésének fő feltétele a tartósan magas minőségű borászati munka, ám a közép-európai gondolat a sógorokban mára annyira megérett, hogy úgy döntöttek, díjazzák azokat, akik a makulátlan szakmaiságnál is többet tesznek le az asztalra. Franz Weningert, aki sikeres burgerlandi borászként vágott bele a soproni borvidék fellendítésébe tulajdonképpen itthon kellene kitüntetni, mert nélküle - véleményem szerint - nem tartanánk itt. Ausztriában azonban jobban figyelnek az ilyesmire, és határokon átnyúló koncepciója, szakmai fejlesztései miatt szerintük munkája Burgerlandnak is hasznos.

Forrás: Tóth Adrienn

Az idősebb Weninger valóban nagyon sikeres embernek számít pátriájában. 92-ben mégis úgy döntött, hogy tovább megy, és először Gere Attilával alapított közös pincészetet Villányban, majd 97-ben sajátot Sopronban. Utóbbit ma már teljes mértékben fia, az ifjabb Franz Weninger irányítja. Az előbbi pedig ma is jól működik. Magyarországon ritkaság, hogy a két partner, Gere Attila és Franz Weninger kiváló kapcsolatban, sőt barátságban van. Ismerve őket persze nem csoda ez, úriemberekről van szó. A maximális korrektséget bizonyítja az is, hogy a kismartoni Eszterházy kastélyban rendezett gálavacsorára meghívta, asztalához ültette barátját, a díjkiosztón pedig maga mellé hívta fiával, az ifjabb Frazzal együtt, mert úgy gondolta, hogy nekik is nagy szerepük van az elismerésben.

Demeter Endre