Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Légli Ottó az év borásza

Légli Ottó az év borásza, végre! Mindannyian örülünk és gratulálunk, kollektíve az egész borásztársadalom.



Nagyon itt volt már az ideje, rég megérdemelte volna, már majdnem kellemetlen volt, hogy kb. hatodszor lett jelölve. Most azonban nem a címet osztó borakadémiával és a többi magyar anomáliával, hanem az ünnepléssel foglalkozunk.

Forrás: Dorozsmai

Légli Ottó a Balaton meghatározó termelője, múlhatatlan érdemei vannak a borrégió minőségi szemléletű fellendítésében. Munkája sok szempontból etalonnak számít nekem, precizitása, bölcs és jóságos személyisége borain is érezhető. Szakmai nagyságát leginkább vibráló borainak példás tisztaságában, és eleganciájában látom. A rá jellemző feszes egyensúlyok, a távoli világokat nyitó mélység és komplexitás mégis diszkrét, csendes, mint ő maga. Ilyen munkája és rizlingjei is. Gratulálunk, és további sok sikert kívánunk!

Demeter Endre

0 Tovább

Névnaposok

A Borbandi, szerzőivel - Dorozsmai Endrével és Demeter Endrével - együtt névnapját ünnepelte. Ahogy kell: munkával, borral, pálinkával, borásszal, bloggerrel, és nagy meglepetésekkel.



Előző este az encsi Furmint Klub vacsorája és egy kedves írás szép kezdet volt, ez már bőven elég, gondoltam. A nap magányos pincemunkával, fejtéssel, laborozással, hordómosással, kénezéssel, takarítással telt.

Forrás: de

Majd megkeresett egy régi barátom egy ajánlattal. Mivel eladó lett egy szőlőjük, és tudta, hogy szomszédok vagyunk, továbbá hogy 6-7 éve már érdeklődtem iránta, engem keresett meg először. Meg is állapodtunk egy korrekt árban azon nyomban, így elég szép ajándékkal leptem meg magam a nemes alkalomból.

Forrás: de

Tréfás nap volt, mert este Pista barátom felhívott, hogy máris menjek át, mert sütött nekem tortát. Nem is értettem a dolgot, nem szokott ő olyat. Pista borász, nem cukrász. Végül kiderült, hogy betéttortát sütött. Nagy bolondja ugyanis a húslevesnek, és úgy döntött, hogy a levesbetétet kisüti a kerek tepsiben torta alakúra, ezzel teremtve meg az ünnepi hangulatot. Erdei gombát is tett bele, igen jól sikerült. Le is öblítettük borral és pálinkával, majd megcsörrent a telefon. Gazda Albert volt az, akit gazdasági- és borújságíróként is igen nagyra tartok. Szabadkozott a késői zavarásért, de gondolta hogy mivel mádon van, megkérdezi, hogy másnap ráérek-e. Megörültem, hogy a blogger-szcéna ilyen nagy figyelmet szentel nekünk mostanság, ezért megkértem, hogy ha nem túl fáradt, akkor jöjjön át máris. Így is lett, és igen jót beszélgettünk a borok mellett.

Forrás: de

Szép volt, jó volt, meglepő is.

Demeter Endre

0 Tovább

Erősödik az északi gasztronómia

Szépen telnek az estéink. Visszahívtuk az encsi Furmint Klubot egy vacsorára, eleget téve ezzel az úriemberség alapkövetelményeinek. Savat azért kaptunk, mert közel 10 hónap után sikerült, de most lett vége hivatalosan az évi szőlőmunkáknak és a szüretnek, különben is, jó munkához idő kell.



Forrás: Furmint Klub

A megállapodás szerint mivel a múltkor mi vittük a bort, és ők főztek székhelyükön, az Anyukám Mondtában, most fordítva lesz. Mi aznap reggel elgáncsoltunk egy kecskét, az encsiek pedig frappáns megoldást találtak a bor-kérdésre: szóltak Bolyi Janinak. Meg is lepődtem, amikor Jani barátom belépett az ajtón, bár meglehetősen gyakori vendég nálunk Mádon.

Forrás: Furmint Klub

A sok jó cimbora, az ötfogásos vacsora - két főétellel, illetve a 12 egri bor Jani repertoárjából, majd a mádi tételek - mert azért vittünk mi is, végül a pálinkák szépre és hosszúra nyújtották a másutt talán álmosnak gondolt észak-magyarországi estét.

Forrás: Furmint Klub

 

Demeter Endre

0 Tovább

Jó boroknak szép hazája, Erdély

A francia konyha három titka a népszerű bon mot szerint "vaj, vaj és még több vaj". Így állunk Erdélyben Balla Gézával is: amikor a címbeli szép mondatot igazolni kell komoly minőséget képviselő, palackos, forgalmi borokkal, akkor az első három helyen Balla Géza nevét említik általában. Ő szinte egyedül képviseli a középbirtokosnak mondható borászok magyarországi ideáltípusát. Értsd: akkora birtoka van, hogy azt családilag már rég nem lehet megművelni, de nem nagyobb annál, mint amit egy embernek át lehet tekinteni.


0 Tovább

A Fuchsli becenevű róka és a Boromissza fehér

Örömteli jelenség volt a kétezres évek elején, amikor ún. borvendéglők nyitottak egyre-másra a székesfővárosban. Borlabor, Borbíróság, majd a Maligán, hogy most a tiszavirág-életű borbárocskákat ne említsem. (A Maligán az első sikeres évek után botladozni kezdett, bezárt, újranyitott, most megint kitárta kapuit, kívánjunk neki sok sikert, mert megérdemli.) E helyek palettáját színesítik a borászok által névvel vállalt vendéglők, a Bock, a Ráspi s legújabban a borász sillerjének fantázianevét idéző Fuchsli, mely egyelőre a gasztronómia síkján gyermekbetegségekkel küzd, de szép reményű vállalkozás a Belgrád rakparton.

0 Tovább

borbandi

blogavatar

Borról mindent, a tudásszomj csillapítására. A termelő és a fogyasztó szempontjából egyaránt.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek