A Doyen

Mindenkinek megvan a maga preferált borstílusa, s ezzel szoros összefüggésben megvannak a maga személyes kedvencei a borászok között. Akkor is így van ez, ha a kedvencek mellett minden más irányzatot respektálunk és fogyasztunk is rendszeresen. E sorok írója örömmel és rendszeresen kóstolgatja a mustsűrítménnyel édesített technológiai félédes borokon kívül a Pannon táj valamennyi nemes nedűjét, de legközelebb hozzá a minerális, érett "nagy" fehérborok állnak. S persze azok a borászok, akik ezen a vonalon maradandót alkottak: a somlói, badacsonyi, tokaji nagyok (ők igen sokan vannak, nem sorolnám fel név szerint), Egerből Kaló Imre, Lőrincz György és Demeter Csaba, Zalából Bussay László, az etyeki borvidékről Szentesi József. Akit viszont kiemelnék az a magyar fehérborkészítés doyenje, Dr. Tóth Sándor. Úgy vélem, ha van magyar borászat, melyet legkevésbé kezel értékén, valós teljesítményén a kereskedelem, a borsajtó, a borivó közönség és a gasztronómia, akkor a Tóth Sándor által vezetett Scheller birtok az.


0 Tovább

Újbor és sajtfesztivál

Ismét a mezőgazdasági múzeumban rendezték meg a lassan már hagyománnyá érő "Újbor- és sajtfesztivált". A rendezvény vélhetőleg és nagyon helyesen nem akar a szentendrei konkurenciája lenni, később is rendezik meg és más felfogásban. A szentendrei elsősorban a Márton nap mítoszáról szól, komplex élményt nyújt és igen erős a műsoros része, a színpadon egymás után következnek a színvonalasabbnál színvonalasabb produkciók, melyek a magyar népi kultúra köré szerveződnek, a Vajdahunyadvárban - szintén patinás, impozáns helyszínen, a Mezőgazdasági Múzeumban - minden a borokról és sajtokról szól.Forrás: de

0 Tovább

Nem szerettük a fesztiválokat

A borászok elégedetlenek voltak a borfesztivál látogatottságával. A rossz idő otthon tartotta az embereket, a helypénzt azonban így is le kellett szurkolni. A természeti kockázat a borászokat tehát nem csak a szőlőben, de a fesztiválokon is érinti.A borfesztivál vidám dolog, szüret táján, ősz elején szinte kötelező programmá vált az utóbbi években. Ez jól is van így. A borászoknak azonban ez nem annyira jó üzlet, mint azt sokan gondolják, a látszat ebben az esetben is csal. Pozitív szaldóval talán kétszer zártam, csakis meghívásos rendezvényen, ahol nem kell fizetni a részvételért. A kiállítókra rótt helypénz ugyanis szinte kitermelhetetlen, főleg ha még esik is.

A Budai Vár a legfontosabb fesztivál színhelye, szinte intézménnyé vált. Sokan azonban több éve nem járnak fel, mert zavarja őket a tömeg és az éhség. Európában nem szokás a borsos beugró után pár lépéssel újból levenni az embert, mint a kabátot. Azt is észrevették már, hogy itt önkormányzati és állami támogatás is van, és az eseményt nagy cégek szponzorálják.

Gondolom nem sok fesztiválra hívnak meg mostanában, de az sem baj. Nem szándékozom ugyanis részt venni az emberek megkopasztásában. Át kell alakítani a rendszert, mert ez a világ minden táján sokkal korrektebbül működik.

 

0 Tovább

Éljen a király!

Július 9-11-én ismét megrendezték a palotajátékokat Visegrádon, és mi is ott voltunk a Királyi Borudvarban, nemes társaságban. Sok szeretettel fogadtak ismét, nagyon jó volt találkozni a barátainkkal.

0 Tovább

Koccintás a Badacsonyi Borheteken

Július 17 és augusztus 1 között borheteket rendeznek Badacsonyban a mólónál. Egy ilyen téma jó alibit jelent a nyaralásra és/vagy a borozásra, hálás is vagyok.

0 Tovább

borbandi

blogavatar

Borról mindent, a tudásszomj csillapítására. A termelő és a fogyasztó szempontjából egyaránt.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek