Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Jó évünk lesz idén

A Luca-napon vetett búzám szépen megeredt, azaz lesz idén termés, egészség, bőség, minden. Nagy évet nem kell azért várni, mert csak januárra érte el azt a méretet, amit karácsonyra írnak a feljegyzések, de egy hét késés nem a világ...



Forrás: de

Utólag bevallom, hogy nem nagyon hittem a sikerben. Mondták, hogy ez a lucabúza kehes jószág, és mégis ez életem első sikeres szántófőldi kultúrával folytatott kísérlete. A napraforgó nem számít ide, mert abban csak kárt tettem gyermekkoromban. Úgyhogy ha nekem is sikerült ilyen szinten, akkor a nagyon tudományos jóslatom az, hogy talán idén elkerülnek minket a természeti és egyéb csapások, amelyek szinte már hétköznapinak számítanak a magyar vidéken. Ezzel a bizalommal kívánok minden kedves olvasónknak boldog, szép, sikeres évet!

Forrás: de

Demeter Endre

0 Tovább

Mádról írt a Harper's

A Mádi Kör Eredetvédelmi Egyesületről írt a Harpers. A maga nemében legelismertebb  az eredetvédelemben élen álló, a Tokaji borvidék vezető településének minőségorientált borászait tömörítő szervezet céljairól ír. Ha gyakorlatilag nincs állami bormarketingünk, csak a csodákban érdemes bízni, mert az megtörténhetnek. A minőségben van jövő, felfigyel rá a világ. 



 

0 Tovább

Lucabúzát vetettem

Termésbecslést végzek, már a jövő évre vonatkozóan. A tudomány mai állása szerint ez lehetetlen, de az ősi pogány hagyomány szerint nem az. A Luca-napkor vetett búzából ugyanis karácsonykor következtetni lehet a majdani termés milyenségére. Egy próbát biztosan megér.



Forrás: de

Luca napján a néphagyomány szerint búzát vetettek, amelynek növekedését előrejelzésnek tekintették a termésre, a család és a jószágok egészségi állapotára vonatkozóan. Szinte minden ősi kultúrában fellelhető a csíráztatás ilyen típusú mágiája, az termékenységi analógia alkalmazása. A lucabúza feltehetően az eraviscus, azaz bronzkori európai földműves kultúrában gyökerezik.

Az év vége pezsgő, eseményekben és hagyományokban igen gazdag időszak. A téli napforduló során újjászülető Természetet rengeteg szokás ünnepli. Valószínűleg Luca is a földi életet fenntartó biológiai folyamatért, a fotoszintézisért felelős Nap, tehát a fény, azaz Luce ünnepe, amely így az antik világ fejlett csillagászati és biológiai ismereteit bizonyítja. A földművesek számára a lucabúza csíráztatása talán a legérdekesebb, hiszen egész életmódunk, megmaradásunk, egzisztenciánk múlik azon, hogy az égiek kedveznek-e a következő esztendőben, vagy sem.

Forrás: de

Rügyfakadástól szüretig folymatosan a meteorológiai térképeket bújjuk, számoljuk a csapadékot, fürkésszük az eget. Falun az egyik legfontosabb téma ez. Ha a régi öregek előrejelzése működik, az valóban nagy segítség lesz a tervezéshez. Életemben először kipróbálom, hátha.

Demeter Endre

0 Tovább

Pannon díjat kapott Weninger

Franz Weningernek ítélte a Burgerlandi borvidék szakmai zsűrije a Goldene Traube 2010 (aranyfürt) elismerést a Pannon-régióért kifejtett tevékenységéért. A borász a határon átnyúló munkájával nem csak a soproni borvidéket, de az egész magyar szakmai életet lendítette, mégis otthon tüntették ki.



Forrás: Tóth Adrienn

Az 1986-ban alapított borvidéki díj most új kategóriával bővült, először adták át Pannon-régiós elismerésként. Elnyerésének fő feltétele a tartósan magas minőségű borászati munka, ám a közép-európai gondolat a sógorokban mára annyira megérett, hogy úgy döntöttek, díjazzák azokat, akik a makulátlan szakmaiságnál is többet tesznek le az asztalra. Franz Weningert, aki sikeres burgerlandi borászként vágott bele a soproni borvidék fellendítésébe tulajdonképpen itthon kellene kitüntetni, mert nélküle - véleményem szerint - nem tartanánk itt. Ausztriában azonban jobban figyelnek az ilyesmire, és határokon átnyúló koncepciója, szakmai fejlesztései miatt szerintük munkája Burgerlandnak is hasznos.

Forrás: Tóth Adrienn

Az idősebb Weninger valóban nagyon sikeres embernek számít pátriájában. 92-ben mégis úgy döntött, hogy tovább megy, és először Gere Attilával alapított közös pincészetet Villányban, majd 97-ben sajátot Sopronban. Utóbbit ma már teljes mértékben fia, az ifjabb Franz Weninger irányítja. Az előbbi pedig ma is jól működik. Magyarországon ritkaság, hogy a két partner, Gere Attila és Franz Weninger kiváló kapcsolatban, sőt barátságban van. Ismerve őket persze nem csoda ez, úriemberekről van szó. A maximális korrektséget bizonyítja az is, hogy a kismartoni Eszterházy kastélyban rendezett gálavacsorára meghívta, asztalához ültette barátját, a díjkiosztón pedig maga mellé hívta fiával, az ifjabb Frazzal együtt, mert úgy gondolta, hogy nekik is nagy szerepük van az elismerésben.

Demeter Endre

0 Tovább

Megvan a Furmint Február logó

Jövőre is lesz Furmint Február. Logó is készült, a pályázatot Szentirmai Zsolt, sárospataki szabadúszó grafikus nyerte meg. Az idén indult programsorozat célja feldobni a nehéz téli hónapot ezzel a kiemelkedő szőlőfajtával. A hazánkban példátlan összefogás keretében éttermek, borkereskedések, pincészetek egyszerre, közösen népszerűsítik a furmint fogyasztását.



A szervező Vinoport pályázatot hirdetett, amelyen 83 grafikus indult, közel 200 munkával. A versenymunkák közül egy héttagú szakmai zsűri választotta ki a győztest. A győztes Sárospatakon (Tokaji borvidék) dolgozó grafikus koncepciója az F betű írott formájának szőlőindákra emlékeztető formája, valamint a kör, mint a szőlőbogyó szimbóluma volt.

Forrás: Vinoport

Az új logó azonban nem az egyetlen eredmény. Üdvözlendő, hogy a történelemben először szinte az összes nagykereskedés, a Bortársaság, a Bor és Más, az In Vino Veritas, a Monarchia, a Radovin, a Terroir Club és a Zwack Izabella Borválogatás együtt csatlakozott egy közös és nemes ügyhöz.

Demeter Endre

0 Tovább

borbandi

blogavatar

Borról mindent, a tudásszomj csillapítására. A termelő és a fogyasztó szempontjából egyaránt.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek