Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Fogyott a bor Tusványoson

Az idei tusványosi tábor őszintébb volt a korábbiaknál, amelyek arra a fikcióra épültek, hogy lehetséges a román politikai elit egyes részeivel érdemi párbeszédet folytatni az erdélyi magyarság sorskérdéseiről. Idén a magyar-magyar kapcsolatok kerültek előtérbe. A politikai előadások mellett rengeteg kulturális megmozdulásra is sor került, a program talán soha nem volt olyan színes, mint az idén.

0 Tovább

Esik eső, szép csendesen csepereg

Egy újabb nyári hétvége. Esős hétvége. Mint az előző, az azt megelőző és az azelőtti is.

Borászember ilyenkor mit csinál?

0 Tovább

Borkirálynőt választottak

Szombat este felszállt a füst, új borkirálynőnk van. Évek óta érdekel, most végre megnéztem. A lopózásos feladatra érkeztem, és nem értettem, hogy a döntősök némelyikének miért nem megy. A választást minden évben Tokajban és környékén rendezik, a tarcali bornapokkal kötötték össze. Elmosta az eső ezt is, ember alig volt. Szerintem lehetne sokkal jobban is.

0 Tovább

Elkezdtük a szüretet

Szüret van, igaz zöld. Ilyenkor éretlenül dobáljuk le a fürtöket a földre, hogy a növény életét megkönnyítsük, és a többi termést nagyobb biztonsággal tudja beérlelni. Amikor az időjárás engedi permetezünk, válogatunk, dolgozik a metszőolló. Ha kikerget az eső az ültetvényből, akkor bölcsen figyeljük a Természetet, és a pincében haladunk a feladatokkal.

0 Tovább

Meglepetések vártak Kürtön

Felejthetetlen élményt jelentett a Kürti Borfesztivál. Végre eljutottunk a felvidéki seregszemlére, és olyasmit láttunk, amit már régen: profi és barátságos rendezvényt, ahol nagyon komoly, mégis természetes borokat mutattak.

0 Tovább

Hagymási lett az év egri bortermelője

A borász szakma egyik legnagyobb elismerése, ha a saját pátriájában tüntetnek ki valakit. Az év bortermelője címet Egerben is kiosztják évről évre. Idén Hagymási József nyert, életművének, folyamatosan magas színvonalú, egyenletes teljesítményének, és feltételezem, hogy az elmúlt néhány év robbanásszerű fejlődésének köszönhetően.

0 Tovább

Magyar borünnep Brüsszelben

A magyar kormány és Tőkés László EP-alelnök irodája szervezte azt a borbemutatót, mely a Kárpát-medence borászati egységét volt hivatott bemutatni. A kóstolón a hat magyarországi borrégió egy-egy élvonalbeli képviselője, valamint minden nagyobb elcsatolt területi egységről egy-egy arculatformáló borász mutatta be három-három borát. Az Észak-Pannóniai borrégiót Rókusfalvy Pál képviselte, a Balatoni borrégiót Jásdi István és neje, Dél Pannóniát Bock József és Tamás Róbert sommelier, a Duna borrégiót Frittman Anita, az egrit Kaló Imre s Tokajt Demeter Zoltán. Felvidékről Bott Frigyest hívták meg, aki e tájegység borászai közül talán a legmélyebben integrálódott a magyarországi boréletbe, Erdélyt nem meglepő módon Balla Géza képviselte, Délvidéket s azon belül a Szerémséget pedig Maurer Oszkár, aki idén kapta meg a Magyar borért díjat.

0 Tovább

Szétkürtöljük a hétvégi programot

Mától rendezik a Kürti Borfesztivált, immár negyedszer. A felvidéki borászok seregszemléje mindenképpen érdekes programnak ígérkezik, sok jót hallottam már róla, megbízható barátoktól. Ők is ott lesznek, úgyhogy megyek én is, és ezt javaslom mindenkinek.

0 Tovább

Királynőket kóstoltattunk

A Balaton Sound fesztiválon és a Visegrádi Palotajátékok borudvarában egyszerre vettem részt, családi és baráti segítséggel persze. Visegrádon Erzsébet királyné, a Balatonnál az országos borkirálynő is kóstolt nálam, igazán nagy élmény volt. Borozni divatos, talán ezért is fogyasztották rajtuk kívül más királynők is a borunkat ezen a hétvégén otthon és fesztiválon, kül- és belföldön egyaránt. Így már érdemes komolyan dolgozni. Egy dologgal azonban nem számoltam: ma két fesztivált kellett lebontani, ami komoly logisztikai kihívás volt.

0 Tovább

Kezdődik a Visegrádi Palotajátékok

Idén először négy napos a Visegrádi Palotajátékok. Csütörtökön féláron van majdnem minden, így már ma is érdemes kilátogatni. Borbandi már itt van, túl a nulladik napon a lovagokkal. A Királyi Borudvarban sok a kiváló bor, mellette a Küzdőtéren, és a főutca vásári forgatagában pedig a család apraja-nagyja láthat sok érdekeset.

0 Tovább

Fürdőruha és bor

Szeretem azokat a rendezvényeket, ahol a bor nem önmagában áll, hanem valami más nagyon érdekessel kerül össze. A hosszabb nappalok és a rövidebb ruhák összefüggését régóta ismerjük, borozni pedig nyáron is jó. Bevallom, őszintén örültem, amikor Léber Barbara felhívott, hogy fürdőruhabemutatót szervez a Boscoloban, és szeretné, ha ott lennék a boraimmal.

0 Tovább

Tusványosi borsátor

Azt mondják, néha még maguk az érintettek is, hogy a székely ember sört iszik meg pálinkát. Amire maguk a székelyek még rá is dupláznak azzal, hogy ha borhoz jutnak, az csak amolyan pityóka-bor, azaz burgonya-bor. Csodálkozik is a messziről jött ember, hogy hallott már tablettás borról, műtrágyaborról, de hogy krumpliból bort csináljanak, arról kevésbé. Amiután kellően elálmélkodott, érkezik a megfejtés: a krumplit átviszik a székely atyafiak a hegyen és elcserélik borra a moldovaiakkal.

0 Tovább

borbandi

blogavatar

Borról mindent, a tudásszomj csillapítására. A termelő és a fogyasztó szempontjából egyaránt.

Utolsó kommentek