A nyár a fröccs ideje. Ilyenkor folyamatosan találkozunk a témával, és szerencsére a fesztiválokon – most a Szigeten - egyre többen sétálnak fröccsel a kezükben, és a budapesti szórakozóhelyeken is divatosnak számít. Ez örömteli, de ha továbbgondoljuk, szinte csoda.

A fröccs ugyanis bizalmi termék, a magyar vendéglátás általánosságban pedig nem tartozik a megbízhatók közé. Ez nem új tendencia, már a Honfoglalás Kútfői is említik, hogy nem tartozunk a korrekt kategóriába, ha idegenekkel sodor össze az élet. Ez persze nem jó hír, nem is túl európai, érdemes lenne rajta dolgozni. A vendéglátóhelyeken fröccsöt kérni az orosz ruletthez hasonló: régen a Kultiplexben meglepő volt, hogy Frittmann palackos borokból készült, míg máshol enyhén szólva is veszélyes dolgok kerülhetnek a pohárba.

Gyakran hallom a kritikát, hogy miért sörözik egy borász. Nos azért, mert a magyar borászok között ez elterjedt szokás, számos oka van. A fő ok viszont, hogy kímélem magam a rossz élményektől, és intoleráns vagyok az ócska, hibás borral szemben. Mivel számos olyan tétel lehet forgalomban nálunk, ami nem alkalmas emberi fogyasztásra, és sokszor nem is értik a kérdést, amikor érdeklődöm, hogy az adott bor honnan származik, inkább iszom sört, az a biztos.

Felvidéki barátaim rendszeresen emlegetik, hogy Magyarországon a kocsmákban és szórakozóhelyeken nincs csapolt üdítő, csak nagy kólacégek világszerte jól ismert termékei. Teljesen igazuk van. Tovább megyek: a fröccskultúra, amelyre méltán vagyunk olyan büszkék, és a csodával határos módon így is működik, sokat fejlődne, ha lennének megbízható, korrekt termékek, amelyek mindenhol elérhetők.

A világ sok táján jól működő csapolt fröccs még tovább szélesíteni az egyébként szépen terjedő fröccsözés szokását, hiszen a csapon szereplő logóból tudnánk, mit kapunk. Persze a sörlobbi hamar ráfeküdne a dologra, hiszen nekik vannak hordóik és logiszikájuk ehhez, sőt az is lehet, hogy külföldi bor kerülne a hordókba. Viszont még népszerűbb lenne a fröccs, ami élettani hatásait tekintve sokkal egészségesebb más nyári frissítőknél.

Demeter Endre