A zuhanyhíradóban azt hallottam tegnap este, hogy a lengyel EU-elnökség alatt magyar bort fognak felszolgálni a lengyel testvérek. Jó hír ez, főleg mivel van is saját magyar boruk, a szamorodni. Mivel ők voltak a fő piac, tiszteletükre lengyel nevet kapott ez a borkülönlegesség, ami magyarul egyszerűen annyit jelent: "ahogy termett". Szeretnek is ők minket, télen többször voltam Varsóban, és folyamatosan meglepődtem, mennyire jól ismerik és hogy szeretik a magyar borokat arrafelé. Pedig jót csak ritkán kapnak...

Forrás: de

A leghíresebb lengyel szaklap, a Magazyn Wino Szepsy Istvánt választotta az év emberének. Gálavacsorájuk és kóstolójuk díszvendége a Szepsy által elnökölt Mádi Kör Eredetvédelmi Egyesület volt. A magyar borok hatalmas sikert arattak, két kézzel töltöttünk, míg szegény újvilágiaknál alig lézengett valaki. Pedig a lengyel szakértők kedvéért mindenki megmozdult, a világ borainak krémjét hívták össze.

Forrás: de

A díj átadását színvonalas vacsora kísérte, a kóstoló helyszínének kiválasztásáért is dicséret illeti a szervezőket. Jól átlátható, mégis nagy hely állt rendelkezésre az elmélyüléshez. A nemzetközi porondokon átélt számos vesszőfutás és marketing-öngól után jó volt végre egy igazán komoly rendezvényen részt venni. Az élmény összességében számít ugyanis, a bornak csak így van esélye.

Demeter Endre