Itt a február, a Furmint Február. Idén ismét megrendezik a programsorozatot, amely szép példája az önzetlen polgári kezdeményezésnek és az összefogásnak egy közös ügy érdekében. A csúcspont a Nagy Furmint Február kóstoló volt február 10-én, amelynek a várható érdeklődés miatt nagyobb helyszínt kerestek, de így is hamar elfogytak a jegyek. A furmint tehát a jelenlegi magyar sikertörténet.

 



Forrás: de

A programsorozatot tavaly indította a Vinoport Magazin. Megpróbálták a lehetetlent, összefogást teremteni egy közös ügy érdekében. A kereskedőket, éttermeseket, borbárokat igyekeztek meggyőzni, hogy csatlakozzanak, és együtt lendítsék a magyar fajta népszerűségét. Meglepő módon sikerült nekik, sosem látott egység kovácsolódott. Konkurens kereskedők, rengeteg vendéglátó egység igyekezett a maga eszközeivel segíteni. Mindezt önzetlenül tették, ami manapság nem gyakori.

Forrás: de

A furmint autochton fajtánk, hungarikum, de két arca van. Igénytelenül, túlterhelten művelés mellett gyenge bort ad. Megfelelő tudatossággal, igyekezettel viszont csúcsborokat lehet készíteni terméséből. Bizonyosan alkalmas arra, hogy a világnak megmutassuk saját arcunkat, és ezzel visszahelyezzük Magyarországot a bortérképre.

Forrás: Vinoport

A furmint a mi marsallbotunk. Szerencsére tisztán látszik, hogy sikertörténet. A világ rendje, egyensúlya kezd érvényesülni, és a dolgok elrendeződnek. Ugyan a borvilág jelenlegi szereplői ellenérdekeltek a változásban, és az ország sem érvényesíti megfelelően érdekeit, de ha másképp nem, akkor így, önzetlen, alulról jövő kezdeményezéssel, összefogással működik a dolog. A Nagy Furmint Kóstolón rengeteg magyar fiatal, és számos - a világ minden tájáról érkezett - szakíró kóstolt feszült figyelemmel.

Demeter Endre